Barnets blikk

bookmark

Marguerite Abouet og Alain Mabanckou

onsdag 21. mars 2012, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Nittenåringen Aya bor i et middelklassestrøk i Abidjan i Elfenbenskysten. Hun vil bli lege, men faren mener at universitetet kun er for menn. Vennene hennes er mest opptatt av neste fest. Marguerite Abouets grafiske roman Aya skildrer en ung jente, som nesten er voksen, og alle de komiske hverdagssituasjonene og intrigene som preger oppveksten på 70-tallet.

Alain Mabanckous roman I morgen blir jeg tjue er også skrevet med humor. Her er imidlertid tonen hardere og mer ironisk. Michel vokser opp i Kongo-Brazzaville med moren som har blitt forlatt av sin polygame ektemann, og adoptivfaren Roger som hører på radioen og kommenterer hendelser i Kongo, Frankrike og verden. Michel prøver å forstå voksenlivet, og med sitt barneblikk avslører han tilværelsens og hjemlandets absurditeter. To oppvekstskildringer fra 70-tallet. To afrikanske romaner skrevet på fransk. To av de fremste frankofone forfatterne i sin generasjon. 

Marguerite Abouet har med sine bøker om Aya blitt både franske kritikeres og leseres yndling. Alain Mabanckou regnes som en av de viktigste stemmene i fransk samtidslitteratur og romanen Knust glass fikk strålende kritikker da den ble oversatt til norsk i 2008. I kveld møter de Mikkel Bugge på Litteraturhuset til samtale om afrikansk humor på fransk, om frankofonibegrepet og om barnets blikk som samfunnskommentar.

Samtalen tolkes mellom fransk og norsk av Christina Mediaas.

Arrangementet er en del av Frankofonifestivalen og støttes av Institut français de Norvège.