Bergeners

bookmark

Tomas Espedal med venner

onsdag 23. oktober 2013, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Så gikk vi ut mot Verftet for å spise middag. Solen skinte. Vi satt ute, på bryggen, med utsikt over fjorden mot verftskranene på Laksevåg.

Bergeners heter Tomas Espedals nye roman, der man gjennom dagboksliknende notater følger en mann på stadige reiser. Turen går til New Yorks små, eksklusive bokhandler, Hellas med vakre Maria Helena og Madrid med svart Goya på museumsveggene. Men Bergen er byen han vender tilbake til. Der ringer Johanneskirkens klokker, og regnet strømmer ned så man ikke kan skille tårer fra regndråper. En by både å elske og hate.

Espedal har de seinere årene fått et stadig større gjennomslag som forfatter og har de siste årene blitt tildelt en jevn strøm av gjeve priser, deriblant Brage- og Kritikerprisen, i tillegg til at han har vært nominert til Nordisk råds litteraturpris to ganger. Nå kommer han til Litteraturhuset i Oslo for å snakke med Cathrine Strøm om en utgivelse der mange andre forfatteres stemmer klinger med, en roman med skarpe, harde observasjoner, eksistensiell angst, varme undertoner og en kontinuerlig diskusjon av hva som egentlig kan kalles litteratur. Bergen er navet i fortellingen. Cesilie Holck, Henning Bergsvåg og Erlend Nødtvedt leser Espedalske hilsninger.