Boklansering: Hedningsamfunnets historie

Boklansering: Hedningsamfunnets historie

bookmark

torsdag 27. februar 2020, kl. 18:00 til kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Humanist forlag og Human-Etisk Forbund

Inngang: Gratis

Velkommen til lanseringen av «Hedningsamfunnets historie»! Forfatter Even Gran forteller om gjengen som brukte religiøse krenkelser som metode. I Hedningsamfunnets ånd blir det også overraskelser underveis.

Arrangementet er gratis og åpent for alle.

Om boka:

Hedningsamfunnet ble grunnlagt i 1974. De var et ektefødt barn av den brede motkulturelle bevegelsen som vokste fram i løpet av 60- og 70-tallet. Oppgjøret med foreldregenerasjonens tradisjonalisme tok form av en ellevill motstand mot kristendom og kristne institusjoner. Virkemidlene var humor og provokasjon. Det øverste målet var å bli tiltalt og dømt for blasfemi.

Fra midten av 70-tallet og fram til midten på 90-tallet hadde Hedningsamfunnet fast stand på Egertorget der de stadig prøvde å engasjere forbipasserende i «gateprat» ved hjelp av grovkornet kristendomskritikk. De gjennomførte ville aksjoner som fikk stor medieoppmerksomhet. De mest kjente mot mirakelpredikantene Aril Edvardsen i Sarons dal (1977) og Aage Samuelsen i 1978. Aksjonene deres samlet store og sinte menneskemengder og endte gjerne i arrestasjoner og rettssak. Målet om å bli tiltalt for blasfemi ble nesten nådd i 1982 med tegneserieheftet «Jesus Kristus & Co» der blodige historier fra Bibelen ble framstilt i en rølpete tegneserieform. I 2000 fikk de internasjonal medieoppmerksomhet etter å ha fått tillatelse fra Oslo kommune til å rope sitt «bønnerop» ut over byen: «Det finnes ingen gud! Kom til vårt møte!»

I denne boka fortelles historien om Hedningsamfunnet, basert på skriftlige kilder, arkivert bildemateriale, presseoppslag, tv- og radio-reportasjer, og intervjuer med mennesker i og utenfor bevegelsen. Hedningsamfunnets historie er fortalt på en spennende og underholdende måte, men samtidig med respekt for den oppriktige indignasjonen og alvoret som lå bak rabulismen.