Byen og blikket

bookmark

Teju Cole og Karin Haugen

onsdag 16. september 2015, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Det handler mer om å observere enn å fortelle. Nigeriansk-amerikanske Teju Cole er forfatter og fotograf og har fokus på de helt små hendelsene.

Med debutromanen Open City som kom i 2011, ble Cole en litterær yndling over hele verden og mottok et vell av priser. Åpen by er den norske tittelen på boka, oversatt av Anne-Cathrine Wollebæk. Romanen følger hovedpersonen Julius gjennom New Yorks gater, en ung nigeriansk-tysk psykiater som tilbringer kveldene med å traske rundt mens han funderer over egen identitet, kunst og historie.

Det refereres til afrikanske myter, klassiske komponister og middelalderfilosofi, og Cole kan på noen måter sies å framstå som en gammel sjel. Han henger imidlertid med også i sin samtid: Blant annet har hans teksteksperimenter på Twitter fått stor oppmerksomhet i amerikansk litterær offentlighet.

Nylig ble også hans nigerianske debutbok, Every Day Is For The Thief, gjenutgitt i USA. Kombinasjonen av bilder og tekst i hans portrettering av den nigerianske storbyen Lagos har fått kritikerne til å trekke paralleller til W. G. Sebald.

På Litteraturhuset møter Cole Klassekampens Karin Haugen til samtale. Arrangementet foregår på engelsk.

FOTO: Teju Cole, portrett tatt av forfatteren selv. Omslag av Åpen by, Gyldendal 2015. Bearbeidet Gladesigner