Den lille døden

bookmark

Med Selma Lønning Aarø og Vigdis Hjorth

onsdag 12. februar 2014, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

– Kommer du i kveld, eller?
– Hæ?
Jeg kaster fra meg vibratoren. Ren refleks.
– Skulle vi ikke på kino?

I Selma Lønning Aarøs siste roman, Jeg kommer snart, låser hovedpersonen, en dame i førtiårene, seg inne på soverommet for å få den orgasmen hun aldri tidligere har oppnådd. En seksuell dannelsesreise, kaller Lønning Aarø selv romanen, som også er en kritisk kommentar til samtidens seksualiserte mediebilde.

Vigdis Hjorth har i Morgenbladet uttalt at hun er ferdig med seksualitet som eksistensiell kategori. Men før det har hun lenge vært Norges viktigste forfatter når det gjelder nettopp beskrivelse av menneskers seksualitet, en observant, nyansert og sylskarp betrakter av kjønn i bevegelse. Posisjonen som «erotisk forfatter» har hun kommentert og problematiserer gjennom hele sitt forfatterskap, også i sin siste essaysamling Fryd og fare.

«Den lille døden» har orgasmen blitt kalt på grunn av sin overskridende og selvutslettende karakter. Hva kan man så bruke seksualiteten til i en litterær sammenheng? Hva sier den om å være menneske, og hva gjør begjæret og orgasmen til interessante størrelser å utforske for en forfatter? Det snakker Hjorth og Lønning Aarø med Liv Gulbrandsen om denne kvelden.

NB: Agnes Ravatn måtte dessverre trekke seg fra arrangementet på grunn av sykdom.

Spør Vigdis og Selma om sex og orgasme!
Er det noe du lurer på om sex og orgasme? To damer som har fordypet seg i kvinnelig begjær kan forhåpentligvis bekrefte eller avkrefte noen sannheter om orgasmens mytologiserte karakter. I samarbeid med Agnes Ravatn har Litteraturhuset laget et spørreskjema hvor alle som vil kan stille anonyme spørsmål til Vigdis eller Selma. Et utvalg av spørsmålene som kommer inn vil tas opp under samtalen på scenen. Trykk her for å sende inn ditt spørsmål