Det de flykter fra

bookmark

Samar Yazbek i samtale med Simon Stranger

mandag 23. november 2015, kl. 17:00

Sal: Amalie Skram

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Sykehuset lå like ved grensen, og ute på gangen lå syrernes avrevne lemmer. De var på feil sted, tapt i det store intet. Ungdommene som lå der med halvt sundrevne kropper, stirret ut av vinduet og kjente lukten av landet sitt.

Den syriske forfatteren Samar Yazbek støttet opprøret mot diktaturet i Syria våren 2011. Ikke bare var det kontroversielt å utfordre regimet, det gjorde henne til en forræder, ettersom hun hadde samme etnisk bakgrunn som diktatoren Assad. I boka A woman in the Crossfire. Diaries from the Syrian Revolution fra 2012 beskriver hun den eskalerende volden fram til hun tvinges på flukt og må gå i eksil i Frankrike. 

Da Yazbek besøkte Litteraturhuset og Saladindagene i 2013 kom hun rett fra sin første tur tilbake til opprørskontrollerte deler av Syria. Siden har hun vært tilbake to ganger, og det er opplevelsene fra disse reisene hun forteller om i boka Inn i tomheten som nå foreligger på norsk i Oda Myran Winsnes’ oversettelse.

«Før vi tar debatten om de syriske flyktningene må vi ta smerten ved å lese hva de flykter fra,» skrev Sven Egil Omdal (Stavanger Aftenblad) i sin anmeldelse av Yazbeks bok. Nå kommer Yazbek til Litteraturhuset for å lese fra boka, og samtale med forfatterkollega Simon Stranger. Samtalen tolkes mellom norsk og arabisk. Yazbek leser på arabisk og skuespiller Marie Blokhus leser på norsk.    

Denne kvelden lanseres også Litteraturhusets antologi med høydepunkter fra Saladindagene 2009-2015, hvor Yazbek er en av bidragsyterne sammen med forfattere som Elias Khoury, Dominique Eddé, Thorvald Steen og Tariq Ali. Antologien er inkludert i billettprisen.  

FOTO: Muhsin Akgün