Digitalt kildevern

bookmark

Debatt

torsdag 29. januar 2015, kl. 17:00

Sal: Amalie Skram

Arrangør: Oslo Redaktørforening og Norsk Presseforbund

Inngang: Gratis

Runa Sandvik, hacker og sikkerhetsekspert, mener at norske redaktører er for naive og kan for lite om digitalt kildevern. Nå innleder hun til åpen debatt om temaet.

Hun har holdt foredrag sammen med Edward Snowden mens han ennå var en ukjent mann, og er trolig flagget i NSAs database. Nå kommer norske Runa Sandvik til Oslo og Litteraturhuset for å vekke norske redaktører og journalister som hun mener er alt for slappe og naive når det gjelder digitalt kildevern.

I desember 2012 sto Runa Sandvik på en scene på et såkalt cryptoparty på Hawaii. Sammen med henne sto en da ukjent mann som kalte seg Ed. Sammen snakket de om hvordan surfe anonymt via Tor-nettverket. Et halvt år senere sendte mannen som kalte seg Ed en mengde dokumenter til The Guardian. Nå er han en av verdens mest kjente varslere – Edward Snowden.

Runa Sandvik er kjent for sitt engasjement innen personvern og sikkerhet. Hun er rådgiver for Freedom of the Press i USA , skriver artikler for Forbes og er involvert i flere prosjekter for kryptering og anonymisering på nett. Hun holder kurs for journalister og sikkerhetseksperter over hele verden.

Temaet er svært aktuelt. Tidligere denne uka skrev Journalisten at politiet lytter gjennom alle overvåkede telefonsamtaler for å vurdere om de kan lytte og lagre dem. – Et bakholdsangrep på presseetikken, uttalte NPs generalsekretær Kjersti Løken Stavrum.

Temaet er også aktuelt i forbindelse med at regjeringen ønsker å gi politiet større kontroll med mobilnettet. Et forslag som gir politiet adgang til å «jamme», det vil si forstyrre eller hindre mobiltrafikk, for kortere eller lengre tid i bestemte områder er sendt ut på høring.

Flere har uttalt seg negativt om dette – blant annet advokat Jon Wessel-Aas. I sin rapport om pressefrihetens kår til Fritt Ord, påpekte han uheldige konsekvenser for pressefriheten av den lovmessige utglidning av myndighetenes rett til å overvåke kommunikasjonen i samfunnet.

Redaktør i Schibsted Media Group, har også berørt temaet i en kommentar.

Jon Wessel Aas vil delta i debatten etter innledningen til Sandvik. Der vil også leder for the Norwegian Online News Association (NONA), Ingeborg Volan delta. Hun er også spesialrådgiver for sosiale medier i NRK.

Nyhetsredaktør i Aftenposten Håkon Borud vil si litt om hvordan Aftenposten jobbet med saken om mobilovervåking.

Politiet er også invitert til møtet.

Møteleder er Terje Svabø.

Les mer om arrangementet her
Se arrangementet på Facebook her