Don Quijote og samtiden

bookmark

400-års markering for Cervantes!

torsdag 28. april 2016, kl. 18:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Den spanske ambassaden og Spanias Turistkontor

Inngang: Gratis

…og selv om selvskryt stinker, blir jeg fra tid til annen nødt til å skryte av meg selv, når det ikke finnes noen annen til stede som kan gjøre det! (Fra Don Quijote)

Den 22. april 1616 døde Miguel de Cervantes, en av verdens mest kjente forfattere som har skrevet et av verdenslitteraturens mest kjente verk. Romanen El Quijote består av to deler, og begge omhandler en satirepreget ridderroman.

Med El Quijote skaper Cervantes den moderne romanen som blander og parodierer sjangre og litterære element samt inkluderer flerstemmighet som uttrykkes fra ulike synspunkt. Det er et åpent verk som blander elementer fra virkeligheten med fiksjon. Det groteske og kunstige språket balanseres side om side med det elegante og klassiske. Musikalske referanser er fellesnevneren i Cervantes sine romaner og teaterstykker. Enkelte forfattere mener at beskrivelsene av folkesangene- og dansene er baserte på forfatterens egne observasjoner. Man anser derfor forfatterens musikkreferanser som et ønske om å bevare en spansk musikktradisjon i kontinuerlig utvikling fra før renessansen til det 17. århundre og videre fremover.

Under arrangementet vil det bli høytopplesing fra boken av skuespiller Erik Hivju som skal lese den norske teksten og Carolina Johansen som skal lese den spanske. Høytopplesningen vil bli akkompagnert av musikk fra 15- og 1600-tallet av Vokalgruppen «La Gallarda» som består av en samling erfarne kammermusikksangere fra Madrid.

Med dette arrangementet ønsker vi å binde sammen datidens hengivne musikk og innhold med musikalske mesterverk. Med andre ord ønsker vi å gjøre en tilnærming til tiden da romanen ble skrevet og til musikken som ble lyttet til. Tilskuerne står da fritt til å velge om de vil fokusere på musikken eller litteraturen. Uansett så er formålet å vekke følelser og opplevelser som strekker seg utover selve arrangementet. 

Arrangementet er gratis, og kunne du tenke deg å delta så send en epost til oslo@tourspain.esOBS: Begrenset antall billetter, førstemann til mølla.