Education Under Attack

bookmark

Why schools and universtites shouldn’t be battelfields

fredag 14. november 2014, kl. 16:00

Sal: Nedjma

Arrangør: SAIH, Human Rights Watch og Flyktninghjelpen

Inngang: Gratis

Mens norske studenters største bekymring i disse dager er eksamen, er situasjonen en helt annen for studenter i en del andre land. I minst 25 land er skoler og universiteter okkupert av militærstyrker. Ved åtte universiteter i Irak har studentene ingen steder å gå, fordi lærestedene er stengt av IS – den Islamske Stat. Og i Syria er minst 2.8 millioner barn uten skolegang, som følge av at regjeringsstyrker har okkupert skolene deres.
Eksemplene er mange. SAIH, Human Rights Watch og Flyktninghjelpen inviterer med dette til fredagsseminar for å diskutere nærmere hvordan vi kan beskytte skoler og universiteter fra militært bruk.

Norske myndigheter har tatt på seg ansvaret for å implementere Lucens guidelines, internasjonale retningslinjer som skal beskytte skoler og universiteter fra militært bruk. Hvordan går veien videre for å skape bred internasjonal støtte for Lucens guidelines? Er det i praksis mulig? Og vil disse faktisk kunne forbedre situasjonen for skoler og universiteter i krigssoner?

Stikk innom Litteraturhuset og start helgen med et høyst aktuelt tema og spennende innledere!

Arrangementet er på engelsk.

I panelet:
Jan Egeland, generalsekretær I Flyktninghjelpen
Bede Sheppard, ass. direktør i Childrens Rights Division, Human Rights Watch
Jørn Wichne Pedersen, leder i SAIH
Ole Petter Ottersen, Rektor ved UiO og styreleder i Universitets- og høgskolerådet
Hans Brattskar, statssekretær i Utenriksdepartementet
Ordstyrer: Tove R. Wang, generalsekretær i Redd Barna

SAIH, Human Rights Watch, Redd Barna og Flyktninghjelpen er sentrale aktører i The Global Coalition to Protect Education under Attack (GCPEA), som har lansert Lucens Guidelines. GCPEA er en koalisjon av ledende multilaterale, globale og nasjonale organisasjoner som jobber for å beskytte studenter, lærere, skoler og universiteter mot militære angrep.

FOTO: A school in Jalula, Iraq, is used as a base for Kurdish Peshmerga fighters battling Islamic State (ISIS) militants, on June 21, 2014. © 2014 Sebastian Backhaus/NurPhoto.