Elaborating Nothing. I stillheten kan alt skje

bookmark

Musikkforum

tirsdag 31. august 2010, kl. 19:00

Sal: Kverneland

Arrangør: Norsk komponistforening og NOPA

Inngang: Gratis

Magnus Andersson har viet størsteparten av sin akademiske karriere til å undersøke stillheten. Professor Ivar Frounberg har komponert med den. Sammen diskuterer de et av de mest sentrale stykkene i vestlig musikkhistorie, nemlig John Cages 4’33’’, som består av en fire minutter og trettitre sekunder lang stillhet. Samtalen vil dreie seg om Anderssons doktorgradsavhandling Elaborating Nothing, og det vil stilles spørsmål om hvorvidt stillheten overhodet finnes. Hvordan spiller man ”ingenting”? (Andersson mener at det finnes riktige og gale måter) Hvordan lytter man til den? Kan stillheten ha en egen historie og estetikk? Veien går innom Zen, mellomamerikansk politikk på 20-tallet, anarkisme, dada, soppkunnskap og mye annet.

Velkommen!

Magnus Andersson har doktorgrad i John Cages musik og hovedfag som utøvende pianist. Han er musikkritiker i Klassisk Musikkmagasin og Morgenbladet. 1/1, 2011 tiltrer han Norges Musikkhøgskoles første tjeneste som postdoktor. Dette året lever han som
tango- og pilateslærer.

Ivar Frounberg er komponist og professor i komposisjon på Norges Musikkhøgskole. Han har bl.a. studert hos komponisten Morton Feldman og har skrevet mange artikler om samtidsmusikken primært i Dansk Musiktidskrift. Hans verker omfatter alle genrer og han har vært nominert til Nordisk Råds Musikpris i 2006 samt bl.a. mottatt den store Carl Nielsen pris i Danmark.

Musikkforum er Norsk Komponistforening og NOPAs felles faglige forum med målsetting om å skape større bevissthet og engasjement rundt komposisjon og beslektede temaer innenfor musikk. Musikkforum er gratis og åpent for alle.