En fotballspillers sultestreik for frihet

bookmark

Åpent møte med Mahmoud Sarsak

mandag 15. april 2013, kl. 19:00

Sal: Berner-kjelleren

Arrangør: Palestinakomiteen Oslo

Inngang: Gratis

Tema: Fotball og nasjonal identitet

Fotballen er kalt en 90 minutters krig uten våpen og skaper sterke følelser om et nasjonalt fellesskap. I land med sterke politiske spenninger kan fotballen bli en politisk maktfaktor. På Vestbredden og i Gaza samler fotballen palestinerne under en felles identitet. Der kan fotballspillere bli helter i idrettskriger uten våpen, noe som kan virke provoserende på myndighetene.

Den palestinske landslagsspilleren i fotball Mahmoud Sarsak ble fengslet av Israel i 2009 uten lov og dom. Etter tre år i fangenskap startet han en sultestreik som varte i 92 dager før han til slutt ble løslatt.

Sarsak kommer til Oslo 15. april og forteller om sultestreiken og tiden i fengselet, kampen for å være idrettsutøver og situasjonen i Gaza der han selv kommer fra. Professor i idrettssosiologi, Gerd von der Lippe, vil snakke om de palestinske fotballspillernes kår og kampanjen mot at U21-mesterskapet i 2013 skal arrangeres i Israel. I tillegg samtaler Sarsak med forfatter og tidligere fotballspiller og -trener Arild Stavrum om fotballen som skaper av felles identitet og samhørighet på tvers av landegrenser. Sarsak vil bli oversatt fra arabisk til norsk under møtet.

Møteleder: Line Khateeb, tidligere leder av Palestinakomiteen.