Et annet Italia

bookmark

Med Silvia Avallone og Åsa Linderborg

onsdag 8. mai 2013, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Fabrikkens maskiner er i ferd med å stoppe helt opp. Arbeiderne som fremdeles har jobb, betales dårlig og går etter endt arbeidsdag hjem til nedslitte murbygninger. Slik er virkeligheten i det Italia Sivia Avallone beskriver. Et Italia der fabrikkarbeiderdøtrene Anna og Francesca, snart fjorten, vokser opp langt unna velsmakende rødviner fra Piemonte.

Avallones debutroman Stål gjorde braksuksess da den kom ut i Italia i 2010. Dagsavisen betegnet boka som «et uvanlig imponerende verk», mens Svenska Dagbladet kalte den en «livskraftig samtidskritik, utvecklingsroman och kärleksförklaring i ett». Hva skjer med arbeiderne når fabrikkene stenges? Hva med italienske jenter som gjør opprør mot den rollen de tildeles som sikleobjekt? Det snakker Avallone med Åsa Linderborg om. Linderborg er kulturredaktør i Aftonbladet, forfatter av den selvbiografiske oppvekstromanen Meg eier ingen og har omtalt Stål som en «sensasjonelt bra debut». Forfatteren Lars Ove Seljestad holder innledning om Avallones skildring av industridød og klasse.

Arrangementet er støttet av Det italienske kulturinstituttet, foregår på italiensk og oversettes til norsk. Avallones debutroman er oversatt av Astrid Nordang.