Fra KGB-agent til president

bookmark

Vladimir Putins vei til makten

torsdag 5. desember 2019, kl. 18:00 til kl. 19:30

Sal: Wergeland

Arrangør: Den norske Atlanterhavskomité og Civita - Den liberale tankesmien

Inngang: Gratis med påmelding

Nyttårsaften 1999 overlot Boris Jeltsin presidentembetet til den da ukjente, tidligere KGB-agenten Vladimir Putin. Jeltsin hadde ledet Russland siden Sovjetunionens sammenbrudd, i en tid som hadde vært svært tøff for befolkningen. Oppgavene Putin sto overfor, var formidable: han tok over et land i dyp krise, med en befolkning som var klar for endring. Mange rykter fulgte hans vei til maktens tinder.

Putin er nå inne i sin fjerde periode som Russlands president, og 2019 markerer året der Putin i praksis har sittet ved makten i Russland i 20 år. Dette er en god anledning til å diskutere hva Putins år ved makten har gjort med Russland. Vi har med oss journalist David Satter, forsker Pavel Baev og tidligere Moskva-korrespondent for NRK Morten Jentoft, som sammen vil se tilbake på «Putins Russland»: hvordan klarte han å vinne oppslutning, hvilke metoder har han benyttet han seg av, og hva er i vente i årene som kommer?

David Satter er en amerikansk journalist og forfatter av boken «Less You Know, the Better You Sleep: Russia’s Road to Terror and Dictatorship under Yeltsin and Putin”. Han er forsker ved Foreign Policy Institute, John Hopking University og seniorforsker ved Hudson Institute i Washington, D.C.

Pavel Baev er statsviter og professor ved Institutt for fredsforskning (PRIO), og tilknyttet Center on the United States and Europe ved Brookings, og Russia/NIS Center ved Insitut Francais des Relations Internationales (IFRI).

Morten Jentoft er journalist i NRKs utenriksredaksjon. Han har mange års erfaring som korrespondent i Moskva og Helsingfors. Hans første periode som Russlandskorrespondent var fra 1996 til 2000, før han returnerte til samme stilling i perioden 2014 til 2018. Før han kom til NRK Marienlyst, arbeidet han ved NRKs distriktskontor i Finnmark.

Arrangementet foregår på engelsk, og blir strømmet her.

English info