Hellig vrede, Bollywood og borgerkrig

bookmark

Pakistan sett fra Norge

onsdag 13. oktober 2010, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Pakistan ble en del av Norge på 70 og 80-tallet. Plutselig så man kvinner kledd i eksotiske klær i parken, oppgangen luktet av karri og hvitløk, og den lokale kolonialbutikken ble overtatt av en mann med gebrokken norsk, stiv bart og mange medhjelpere. Tross rasismen som murret, ble integreringen av lille Pakistan i Norge på sett og vis en solskinnshistorie. Mange var nysgjerrige på det Kong Olav kalte våre nye landsmenn, og til å begynne med fikk de kontakt med det norske samfunnet gjennom arbeidslivet. Ingen fryktet den gang terrorangrep fra Grønland, og begrepet snikislamisering var ikke en gang påtenkt. Nå, snart tretti år seinere ser det ut til at integreringen har stoppet opp. Men hva visste vi egentlig om Pakistan? Og hvordan har Pakistan selv, og vårt bilde av landet, forandret seg?

Laila Bokhari er profilert terrorismeforsker, oppvokst på Lillehammer og for tiden stasjonert ved ambassaden i Islamabad som politisk rådgiver. I boka Hellig vrede tar hun utgangspunkt i sin fars fortelling om Pakistan siden landets fødsel i 1947, og ikke minst i sine egne reiser og møter med alt fra rasende islamister til regimets generaler. Noman Mubashir er NRK-programleder og har tidligere laget serien En Noman i Pakistan om landet hvor han har sine røtter. Mobashir debuterer denne høsten med ”Bollywood-romanen” Oslostaner, fra et norsk-pakistansk miljø i Oslo som spenner fra smågangstere til radikale rettroende.

Kristin Solberg er Aftenpostens reporter i regionen, med base i Islamabad. Hun har dekket en begivenhetsrik periode etter attentatet på tidligere president og presidentkandidat Benazir Bhutto i 2007, med politiske, religiøse og etniske tumulter og hendelser som Talibans overtakelse av Swatdalen. I sommer sto hun midt oppi den verste flommen i manns minne. Ser hun likevel, i likhet med Bokhari, lyspunkter for landet? Bokhari, Mubashir og Solberg møtes til samtale med journalist Mahmona Khan om utviklingen i Pakistan og Pakistan i Norge.

Singelkuttet: Morten Wintervold

Etter arrangementet er det Onsdagskjeller med egen bar, spill, bøker og musikk i Kjelleren. Denne onsdagen kan du høre Ragnar Hovlands spilleliste «Ein varm ettermiddag då ikkje noko spesielt skal skje».