Horer, halliker og kjipt språk

bookmark

Fett #3 feirer med fest og samtale om hip hop og kjønn

torsdag 29. september 2011, kl. 18:00

Sal: Kverneland

Arrangør: Norsk tidsskriftforening og Fett

Inngang: Gratis

I denne utgaven skriver artist og samfunnsgeograf Jo Morten Weider (Whims) om kvinnelige, svarte rapperes (Nicki Minaj, Missy Eliott, Lil Kim) muligheter for frigjøring innenfor hip hop, men også hvordan det er vanskelig å unngå det seksualiserte fokuset på kroppen som (ofte) spiller på lag med markedskreftene.

Denne teksten er utgangspunkt for slippfestens panelsamtale om sjangerens potensial for progressive tanker om kjønn og feminisme. Hip-hop og kvinnesyn, det er hakk i platen. Horer og halliker. Kommersialisme, tingliggjøring og generelt kjip språkbruk. Men likevel fortsetter vi å høre på det, og med flere gode grunner.

Hiphopkulturen er kjent for sine stereotypiske og polariserte kjønnsroller, og er det problematisk at det finnes et middelklassepublikum som ser på dette som karnivalistisk underholdning, mens det i fattige arbeiderklassestrøk ikke er en altfor upresis beskrivelse av virkeligheten?

I lys av avsløringene og den relativt beskjedne kontroversen rundt gangsterrapperen Rick Ross’ fortid som fengselsbetjent, er det også rom for å stille spørsmål om hvor stor korrelasjon det egentlig er mellom imaget som selges i hiphop og den virkelighet artister og publikum bekjenner seg til. Mer info og flere deltagere kommer.

I panelet:
Øyvind Holen, skribent og forfatter. (Hiphop-hoder, Hiphop: Graffiti, rap, breaking, dj-ing, Hiphop faktaløve)
Jo Morten Weider (Whims), artist og samfunnsgeograf.
Vågard Unstad, (grise)rapper i A-Laget, engasjert bergenser og twitrer.
Mari Røsjø fra Hank og Mari, en av ytterst få kvinnelige rappere i Norge,