I krigen med Kim

bookmark

Kim Leine og Kjell Westö

onsdag 3. juni 2015, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

De to danske tvillingbrødrene Ib og Kaj Gottlieb drar som frivillige til den finske borgerkrigen i 1918. De er unge og har mange planer, men oppdager at har man først gått i krigen, kommer man seg ikke ut igjen.

Man hevder ofte at Kim Leine er en dansk forfatter, men de første sytten årene av livet tilbrakte han i Telemark, og han har selv oversatt sin nye roman Avgrunnen, som nå kommer ut samtidig i hans to hjemland. Leine kom inn i litteraturen på sitt helt særegne vis, med den selvbiografiske skildringen Kalak – et ord som er en nedsettende betegnelse på grønlender. Stadig vender han tilbake til Grønland i tekstene sine, et landskap som sjelden får litterær oppmerksomhet. Romanen Profetene i Evighetsfjorden fra 2012 forteller om kåte misjonærer og danske utskudd blant grønlendere på et Vestgrønland anno 1783 og ble hedret med Nordisk råds litteraturpris i 2013.

Selv om Leines to første bøker var tett på hans eget liv og vår tid, har den historiske romanen likevel endt opp med å bli hans sjanger. Hvorfor er det slik? Hva er det han ønsker å oppnå ved å spille sine personer ut mot historiske hendelser?

Finlandssvenske Kjell Westö har òg spesialisert seg på den historiske romanen, og i likhet med Leine har også hans forfatterskap blitt hedret med Nordisk råds litteraturpris. Nå møtes de to forfatterne til samtale.