Jentekonferansen 2016

bookmark

Hvordan å stoppe barneekteskap innen 2030?

mandag 19. september 2016, kl. 09:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Plan International Norge

Inngang: Gratis

Hvert år går 15 millioner jenter fra skolepulten til ektesengen. En av tre jenter i utviklingsland giftes bort før de er 18 år. Dette skjer på tross av at barneekteskap er forbudt i internasjonal lov og bryter med barns rettigheter. Gjennom bærekraftsmålene har alle stater forpliktet seg til å bekjempe barneekteskap innen 2030. For å lykkes må arbeidet inkludere 18-årsgrense, holdningsendring og mulighet til økonomisk sikkerhet gjennom jobbskaping. På Jentekonferansen deles beste praksis fra ulike regioner, førstehåndserfaringer og ungdomsstemmer.

Mandag 19.september kan du møte en tidligere barnebrud, høre sterke historier og lære om beste praksis for å avvikle barneekteskap innen 2030 fra berørte, aktivister, organisasjoner og ansvarlige myndigheter. Hovedkonferansen er i Wergeland, deretter blir der rundebordskonferanser her og i Amalie Skram og Kjelleren. 

Loveness (20) fra Zimbabwe ble selv tvangsgiftet som 16-åring, sluttet på skolen og fikk barn. Men hun gikk til sak mot myndighetene i Zimbabwe for å heve ekteskapsloven til 18 år. I januar vant hun saken – og endret loven. Theresa Kachindamoto er høvding i Malawi, et land der en av to jenter giftes bort som barn. Det aksepterer hun ikke. Etter å ha forebygget barneekteskap i flere år, og annullert over 850 barneekteskap, er hun kjent som “child marrige terminator”. Målet er å få Malawi fritt for barneekteskap.

Disse to er gode eksempler på hva som må til for at verdens stater skal klare å oppnå sitt mål om avvikle barneekteskap innen 2030 i tråd med FNs bærekraftsmåI 5.3. For og lykkes må verden mobiliseres. Til fagkonferansen den 19.september samler vi derfor internasjonale eksperter, samarbeidspartnere fra våre partnerland, bistandssektoren, norske politikere og representanter fra norsk utenriks- og utviklingsforvaltningen som jobber med tematikken – og ikke minst ungdom har vært berørt av praksisen med barneekteskap. Blant de bekreftede internasjonale innlederne er:

o Loveness Mudzuruwho (20) fra Zimbabwe
o Portia Kurima fra Roots Zimbabwe som jobbet med saken til Loveness
o Høvding Theresa John Ndovie, kjent som «Child marrige terminator»
o Shipra Jha fra Girls Not Brides
o Samuel Musyoki, leder for 18+, Plans regionale program for å stoppe barneekteskap
o Pernille Fenger, fra UNPFA
o Riffat Masood, Pakistans ambassadør til Norge
o Cecilia Dinardi, advokat
o Neha Kiany, skoleelev og aktivist
o Christine Achom, mentor for jenter i A working future, Uganda
o Shifteh Malithano, leder A working Future, Uganda
o Fredrik Nilzen, Accenture
o Zainab Hussain Siddiqui, Telenor
o Pål Dahle, Voxtra

Meld deg på her