Kliniske studier og kreftIllustrasjonsbilde: LMI

Kliniske studier og kreft

bookmark

Et veikart for bedre kreftbehandling

onsdag 11. mars 2020, kl. 08:30 til kl. 10:00 – Avlyst

Arrangør måtte dessverre avlyse dette frokostseminaret på grunn av forhåndsregler mot smitte av koronavirus. Vanligvis får vi både helsepersonell og pasienter i publikum, og vi vil ikke utsette noen for unødvendig smitterisiko. Møtet blir utsatt til en dato nærmere sommeren. Nettsiden til Oslo Cancer Cluster oppdateres med informasjon om når dette blir. Vi beklager på det sterkeste, og takker for forståelsen.

Sal: Wergeland

Arrangør: Oslo Cancer Cluster, Kreftforeningen og Legemiddelindustrien LMI

Inngang: Avlyst

Hvordan legger vi til rette for mer kliniske studier slik at pasienter, leger og bedrifter i norsk helsenæring alle blir vinnere?

Under dette frokostmøtet på Litteraturhuset i Oslo vil vi åpne for en god samtale på bakgrunn av dette store spørsmålet.

I dag er andelen pasienter som blir vurdert for deltakelse i kliniske studier svært lavt og det er urimelig vanskelig å arrangere kreftstudier på tvers av nordiske landegrenser. Slik må det ikke være, men hva kan vi gjøre for å endre på det?

Arrangørene av dette møtet ønsker at alle kreftpasienter skal bli utredet for vurdering til klinisk studie, slik at kliniske studier blir en mer integrert del av behandlingstilbudet. Samtidig må lovverk som regulerer kliniske studier mellom landegrenser bli bedre tilpasset situasjonen til både pasienter som skal være med i studiene og til bedriftene i helsenæringen som arrangerer disse studiene. Både lovverk og behandlingstilbud til pasienter må være en del av en større plan for kliniske studier i Norge.

Frokostmøtet er gratis og åpent for alle.

Frokost serveres fra klokken 8.15, møtet starter klokken 8.30 i Wergeland sal i 1. etasje. Vel møtt!

Program:

I år jobber Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) med en handlingsplan for kliniske studier. Maiken Engelstad, avdelingsdirektør i Spesialisthelsetjenesteavdelingen i HOD, vil gi innblikk i dette arbeidet.

Dagens regler for deltakelse i og rekruttering til kliniske studier gjør det både vanskelig å ha kliniske studier som en integrert del av pasientbehandlingen og å arrangere kliniske studier på tvers av landegrensene i Norden. Hvordan kan vi forstå disse reglene som styrer kliniske studier og kan de endres? Wenche Reed, leder av forskningsavdelingen i Stab forskning, innovasjon og utdanning ved Oslo universitetssykehus, vil presentere dette temaet.

Vi avslutter morgenen med en panelsamtale mellom stortingspolitikere Marianne Synnes Emblemsvåg (Høyre) og Tuva Moflag (Arbeiderpartiet), Baldur Sveinbjørnsson, vitenskapelig leder i Lytix Biopharma, Tone Skår, prosjektleder i VIS og bruker av #SpørOmKliniskeStudier, Sigrid Bratlie, spesialrådgiver i Kreftforeningen og Daniel Heinrich, overlege ved AHUS og leder i Norsk onkologisk forening. Moderator er Wenche Gerhardsen, kommunikasjonssjef i Oslo Cancer Cluster.

Samarbeidspartnere: Janssen Norge, MSD Norge og AstraZeneca Norge