Kommersialisering av voldtekt i Kongo

bookmark

Er Kongo spesielt ille når det gjelder voldtekt i krig?

onsdag 29. januar 2014, kl. 19:00

Sal: Amalie Skram

Arrangør: Fellesrådet for Afrika

Inngang: Gratis

Du har sikkert hørt om "voldtekter i Kongo", kanskje også at Kongo er "verdens voldtektshovedstad» som FNs tidligere spesialutsending Margot Wallstrøm uttalte i 2011. Nå har du sjansen til å få vite mer om virkeligheten bak disse ordene. Er Kongo spesielt ille når det gjelder voldtekt i krig eller er det bare en måte å få oppmerksomhet på? Er kongolesiske soldater mer voldelige enn andre soldater? Hva er konsekvensene av en slik framstilling?

Fellesrådet for Afrika – Norwegian Council for Africa og Kvinnefronten inviterer til seminar med fokus på hvordan enkelte aktører innenfor den internasjonale bistandsbransjen ser ut til å fokusere eksplisitt på voldtekt i krig for å få oppmerksomhet og økonomisk støtte.

Maria Baaz og Maria Stern kaller fenomenet "kommersialisering av voldtekt" i boka Sexual Violence as a Weapon of War: Perceptions, prescriptions, problems in the Congo and beyond.

Maria Baaz kommer til seminaret for å diskutere dette i en paneldebatt med blant andre Ruth Ochieng fra ISIS Wicce (Uganda), som i mange år har jobbet med kjønnsbasert vold i konfliktområder.

Panelister:
– Maria Eriksson Baaz – Seniorforsker ved Nordiske Afrikainstituttet – forfatter av boken "Sexual Violence as a Weapon of War: Perceptions, prescriptions, problems in the Congo and beyond"
– Ruth Oijambo Ochieng, leder for den ugandiske kvinneorganisasjonen Isis Wicce
Randi Solhjell – forsker NUPI og styremedlem i Fellesrådet for Afrika – har studert kjønnsbasert vold i øst-Kongos konfliktsituasjon

Flere panelister blir snart bekreftet