Krigens mørke hjerte

bookmark

Med Carsten Jensen og Jonas Gahr Støre

onsdag 2. mars 2016, kl. 19:00

Sal: Amalie Skram

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

ARRANGEMENTET ER UTSOLGT I HOVEDSALEN. HER KAN DU KJØPE BILLETTER TIL OVERFØRING PÅ STORSKJERM.

Den danske forfatteren Carsten Jensen har vært en av sitt lands tydeligste krigsmotstandere, en av de tydeligste kritikerne av invasjonene i Irak og Afghanistan. I 2014 skrev han reportasjeboka Alt dette kunne vært unngått sammen med journalist Anders Sømme Hammer, der de oppsummerer krigsinnsatsen i Afghanistan som en massiv katastrofe. Nå kommer romanen Den første sten, som følger en gruppe danske soldater på oppdrag i det sønderrevne landet, og der virkeligheten hele tiden spilles ut mot soldatenes opplevelse av inautentisitet. Er det krig på ordentlig, eller spiller de bare TV-spill?

«Et mesterligt litterært og humanistisk præcisionsangreb», har Politiken skrevet om romanen, som på mange måter kan sies å skildre krigens vesen mer enn den afghanske invasjonen. Dødsangsten, kjedsomheten og menneskets vilje til å gjøre ondt tematiseres i en litterær tradisjon som trekker tråder tilbake til Joseph Conrads Mørkets hjerte. Soldatlivet strippes for storhet og heltemot, tilbake står overgrepene og smerten man påfører de andre, de svake. 

Carsten Jensen møter Norges tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre på Litteraturhusets scene, til en samtale om norske og danske soldaters opplevelse av krig og verden.