Leve friheten! Traute Lafrenz og Den hvite rose

bookmark

Boklansering og samtale med bokens hovedperson

fredag 22. oktober 2010, kl. 18:00

Sal: Nedjma

Arrangør: Schibsted forlag AS

Inngang: Gratis

Professor Bernt Hagtvet vil samtale med forfatteren, Peter Normann Waage, og bokens hovedperson, Traute Lafrenz Page. Samtalen foregår på engelsk.

Den hvite rose er navnet på en gruppe studenter som i 1942 og 1943 sto bak en rekke ikke-voldelige aksjoner mot naziregimet, først i München, senere over det meste av Tyskland. Gruppen er senest portrettert i filmen Sophie Scholls siste dager (2005) og utgjør et lysende eksempel på tysk motstand mot Hitler under krigen. Heinrich Himmler betegnet deres flygebladaksjoner som det farligste anslag mot Det tredje riket, og beordret øyeblikkelig henrettelse av de tre som ble arrestert i februar 1943: Sophie Scholl, Hans Scholl og Christoph Probst. De ble giljotinert umiddelbart etter en farseaktig rettssak. I løpet av de neste ukene ble resten av gruppen arrestert, blant dem Traute Lafrenz. De fleste ble henrettet. Traute unngikk den skjebnen.

Traute Lafrenz Page (f. 1919) hadde en sentral posisjon i Den hvite rose. Hun var med på alt, unntatt å skrive og kopiere flygebladene. Selv foretrekker hun å kalle seg et tidsvitne. Hun avviser kontant all heder, av respekt for alle dem som gjorde så mye mer. Men hennes vitnesbyrd om Den hvite roses medlemmer og aktiviteter er enestående. Hun fant inspirasjon til sin opposisjon mot Hitlers regime blant annet i Rudolf Steiners skrifter. Etter krigen flyttet Traute til Amerika, der hun arbeidet som lege og etter hvert ble sentral i det antroposofiske miljøet. Fra 1971 til 1992 var hun direktør for «Esperanza School» i Chicago for mentalt handikappede og følelsesmessig forstyrrede barn og unge fra byens fattige områder. Skolen baserer seg på Rudolf Steiners antroposofi.

Peter Normann Waage (f. 1953) er frilansjournalist, foredragsholder og forfatter. Han har blant annt skrevet Mennesket, makten og markedet (2002), om Rudolf Steiners tregrening, og Jeg. Individets kulturhistorie (2008). Han har kjent Traute Lafrenz Page i mange år og ble spurt av henne om å skrive hennes historie. Den foreligger nå.

Bernt Hagtvet (f. 1946) er professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, forfatter og samfunnsdebattant. Han har spesialisert seg på ekstreme politiske bevegelser, totalitære regimer og menneskerettigheter og er blitt kalt «Norges fremste ekspert på totalitære regimer og tankegods i det 20. århundre». Han seneste bokutgivelse er Folkemordenes svarte bok (2008).

Se også www.schibstedbok.no