Livet

bookmark

Rune Christiansen og Kjersti A. Skomsvold

onsdag 28. januar 2015, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Rune Christiansen fikk i høst Brageprisen for sin siste bok, Ensomheten i Lydia Ernemans liv, en roman som vant kritikernes hjerter og i tillegg er nominert til både P2-lytternes romanpris og Ungdommens kritikerpris.

Det er en fortelling om veterinæren Lydia Ernemans vei gjennom verden, scener fra et småbruk i Nord-Sverige, hennes langsomme bevegelse mot skuespilleren Edvin, morens død og besøk hos faren i en tilværelse som har stoppet opp. 

Som alltid hos Rune Christiansen er det et mykt språk, som favner tingene uten å redusere, og en demokratisk behandling av opplevelsene i et menneskeliv. Han er ikke opptatt av kausalitet, ikke av kjeder av hendelser, men øyeblikkene, scenene, detaljene som til sammen former det som vi kjenner som livet. Og han har en fortellerstemme som viser stor omsorg for sine omgivelser.

Christiansen skriver poesi også, men denne kvelden er viet hans siste fire romaner, Intimiteten, Fraværet av musikk, Krysantemum og Ensomheten i Lydia Ernemans liv. Forfatterkollega Kjersti Annesdatter Skomsvold har også et blikk som fanger inn de mange små tingene som utgjør en tilværelse, så også i sin siste roman 33. Nå snakker de to sammen på Litteraturhusets scene.