Livet som homofil i Norge i dag

bookmark

VG Helg-samtalen

mandag 29. april 2013, kl. 18:00

Sal: Wergeland

Arrangør: VG Helg

Inngang: Billett

For å markere at det er 20 år siden partnerskapsloven ble vedtatt, inviterer VG Helg til panelsamtale på Litteraturhuset om gleder og utfordringer i livet som homofil i dagens Norge. Mye har skjedd i homokampens historie, men fortsatt er «jævla homo» et av de mest brukte skjellsordene i norske skolegårder. Hvordan er det å leve som homofil i Norge i dag?

I panelet:
Kim Friele
: Var den første norske som sto frem som homofil. Hun var sterkt medvirkende til at homofili ble avkriminalisert, at homofili ble strøket som psykiatrisk diagnose og at Norge utvidet straffelovens rasismeparagrafer til også å gjelde diskriminering i forbindelse med seksuell legning. Hun var med på å jobbe frem Partnerskapsloven, og var den første til å inngå partnerskap med sin kjære Wenche Lowzow i Oslo Rådhus 6. august for 20 år siden.

Per-Kristian Foss: Stortingsrepresentant gjennom 32 år, tidligere finansminister i Bondevik II. Tidligere nestleder i Høyre. Gift med Jan Erik.

Magnhild Meltveit Kleppa: (Sp), Stortingsrepresentant for Senterpartiet. Var statsråd da Regjeringen i 2007 / 2008 forberedte ny ekteskapslov som likestiller homofile- og heterofile ekteskap. Hun varslet at hun var i tenkeboksen. Det medførte sterke reaksjoner både i eget valgdistrikt og i det kirkelige miljøet hun er en del av. Etter grundig gjennomtenkning og samtaler med sin homofile sønn, kunngjorde hun at hun endret standpunkt og støttet ny lov.

Anette Trettebergstuen (Ap), Arbeidspolitisk talsperson og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet. Og Stortingets eneste åpne lesbiske.

Bård Nylund: Har vært leder av Arbeiderpartiets homonettverk, jobbet med hiv-forebyggende arbeid, og er i dag leder i Landsforeningen for homofile, lesbiske, bifile og transpersoner.

Panelets leder: VGs Elisabeth Skarsbø Moen, Debattredaktør i VG

Underholdning ved Oslo Fagottkor