Lynch til Litteraturhuset

bookmark

Hvor kommer skaperkraft fra?

tirsdag 19. oktober 2010, kl. 16:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Som malekunsten har sin Rubens, Van Gogh og Munch, og litteraturen sin Goethe, Schiller og Joyce, har filmkunsten sin Fellini, Dreyer og Bergman. Og David Lynch. Det er dristig å spå slikt midt i regissørens egen levetid, men mye tyder på at Lynch’ navn vil bli hengende høyt oppe på stjernehimmelen i filmhistorien. Amerikaneren gjorde seg først bemerket med den underlige og smale sort-hvitt-filmen Eraserhead i 1976, brøt vannskorpa med kultfilmen Elefantmannen, og mageplasket noen år senere med den kommersielle, men i manges øyne mislykkede Dune. 1990 vil uansett bli stående som Lynch’ store år, da kom både den epokegjørende TV-serien Twin Peaks og Gullpalmevinneren Wild at Heart, en fantastisk road movie kokt på amerikansk mytologi og opprørsk indie-ånd.

Den store idérikdommen har fått mange til å stille seg spørsmålet om hvor han tar alt fra. Noen av svarene gir han i boka Catching the Big Fish, hvor han gjør rede for sine kreative teknikker så vel som sin store fascinasjon for meditasjon. Lynch kommer til Litteraturhuset for å snakke om inspirasjon og skaperkraft med regissør Marius Holst. Etter på blir det signering av bøker. 

Vi oppfordrer publikum til å komme tidlig. Dørene åpner én time før og samtalen overføres på storskjerm til Nedjma i 3. etasje. Signering vil foregå inne i Wergeland etter samtalen.

Lynch har en hektisk timeplan på sitt Oslo-besøk og vi ber om at publikum tar hensyn til dette. Han signerer kun egne bøker og ikke annet materiell. Maks to signaturer per person og ingen personlige hilsner.