Næringsliv og lokalsamfunn

bookmark

I den globale kampen om mat og markeder

tirsdag 16. august 2016, kl. 18:00

Sal: Amalie Skram

Arrangør: Oslo Academy of Global Governance, Senter for Utvikling og Miljø (SUM), Universitet i Oslo (Centre for Development and the Environment (SUM), University of Oslo)

Inngang: Gratis

Hvem kontrollerer, og hvem burde kontrollere, vårt globale matsystem? Mer og mer av makten har blitt flyttet over fra statlige aktører til privat næringsliv. Er dette en god eller dårlig utvikling med tanke på miljø, helse og bærekraftig utvikling? Hva er alternativene?

Dette er spørsmål som vil bli belyst i diskusjonen med to av verdens fremste eksperter innen global matsikkerhet. Jennifer Clapp er professor og forskningsleder innen global matsikkerhet og bærekraft ved «The School of Environment, Resources and Sustainability» ved Universitet i Waterloo i Canada. Nora McKeon er tidligere direktør for sivilsamfunnsengasjement i FAO, og er nå aktiv innen undervisning, forskning, og påvirkningsarbeid om matsikkerhet, globalt styresett og sosiale bevegelser.

Presentasjonene vil følges av spørsmål fra salen og diskusjonen vil ledes av forskningsleder Desmond McNeill ved Senter for Utvikling og Miljø (SUM), Universitet i Oslo.

Påmeldingskjema finner du her

Diskusjonen vil foregå på engelsk.

Foto: Creative Commons: Friends of the Earth International, 2009 Kilde: Flickr

 

English:

Who is controlling the global food system?

Food is essential for our survival and ensuring national food security is a key responsibility of governments. Yet governments have increasingly allowed markets and corporations to take control of how food is produced, distributed and consumed. This has resulted in a highly inefficient and inequitable food system that generates hunger alongside food waste, burgeoning health problems and serious environmental and ecological damage. In response, communities around the world demand more control over resources and look for better ways of producing and accessing food.

In this panel, two of the world’s leading experts on global food security, Professor Jennifer Clapp at University of Waterloo, Canada, and Nora McKeon, former civil society director at FAO, will discuss the role of corporations and communities in the fight for control over the global food system. Questions that will be addressed are: Who is controlling the global food system – and who should control it? Is trade a threat or an opportunity for food security? Is it possible to foster food security and sustainability in the context of global trade?

The discussion will be introduced by presentations by Clapp and McKeon, followed by questions from the floor. Research Director Desmond McNeill from Centre for Development and the Environment at University of Oslo will facilitate the discussion.

Please register your attendance here

Photo: Creative Commons: Friends of the Earth International, 2009 Source: Flickr