OL som aldri ble

bookmark

Giuseppe Catozzella og Maria Amelie

onsdag 25. februar 2015, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Vi innser at vi ikke er i nærheten av nivået til de andre utøverne her. Vi forstår det veldig, veldig godt. Men mer enn noe annet vil vi vise fram vår egen og vårt lands verdighet. (Samia Yusuf Omar under sommer-OL i Beijing)

Den italienske forfatteren og journalisten Giuseppe Catozzella har skrevet romanen som på norsk har fått tittelen Ikke si at du er redd. Her portretteres det somaliske friidrettstalentet Samia Yusuf Omar. Omar og hennes landsmenn viste verden et verdig Somalia under sommer-OL i Beijing, til tross for at krevende treningsforhold i det krigsherjede hjemlandet satte sitt preg på idrettsresultatene.

Det var drømmen om sommer-OL i London. Omar ville skaffe seg trener i Italia, slippe unna uroligheter og vold som gjorde det umulig å fokusere skikkelig. Det var derfor hun bestemte seg for å «gjøre reisen», komme seg til Europa, til Italia, ved hjelp av menneskesmuglere. 2. april 2012 drukner Samia Yusuf Omar i Middelhavet bare 21 år gammel.

Det handler om Somalia, om mennesker som vil et annet sted, og om alle de som aldri får tørt land under føttene igjen. Giuseppe Catozzella er en forfatter som gjerne nevnes i samme åndedrag som Silvia Avallone og Roberto Saviani, forfatterkollegaer som også er villig til å se mindre behagelige sider ved den italienske tilværelsen. Nå snakker han med journalist og tidligere papirløs flyktning Maria Amelie.

FOTO: Kerim Okten/EPA/NTB Scanpix