Paneldebatt om kritisk og gravende sportsjournalistikk

bookmark

torsdag 15. september 2016, kl. 16:00

Sal: Berner-kjelleren

Arrangør: Frode Saugestad

Inngang: Gratis

INNHOLD

Sportsjournalistikk har lenge vært preget av mange av de samme utfordringene nasjonalt og internasjonalt. Interessen og fokuset har i for stor grad dreid seg om resultater og for lite om idrettens iboende makt.

Dette har gradvis endret seg, ikke minst på grunn av de mange kontroversene i internasjonal idrett. Som med tildelinger av store mesterskap som OL og fotball-VM til udemokratiske og korrupte regimer, enorme korrupsjonsskandaler i internasjonal idrett, og rystende dopingavsløringer, nå senest i Russland.

Men kanskje viktigst er at mange av nyhetene har kommet frem i lyset takket være noen få modige journalister som i årevis har etterforsket og utfordret det som nå viser seg å være et sammensurium av hemmelighold, løgner og kameraderi på toppsjiktet i internasjonal idrett og høyt opp i flere lands politiske ledelse.

Men avsløringene har sin pris. I form at trusler, trakassering, boikott fra utøvere og ledere i idretten, isolasjon blant egne kollegaer, slik at man på mange måter mister muligheten til å utføre jobben.

 

DELTAGERE

Hajo Seppelt er mannen bak avsløringen om den omfattende og systematiske politisk styrte dopingen i russisk idrett de siste årene. Han har også avslørt utbredt doping blant kenyanske og britiske friidrettsutøvere.

David Epstein regnes av mange som en av de viktigste journalistene innen dette feltet i USA. Han var med på å avsløre Lance Armstrongs dopingbruk og ikke minst Armstrongs tette forbindelser til makteliten i internasjonal idrett som holdt en beskyttende hånd over ham i mer enn ti år. Epsteins siste sak rett før OL i Rio avslører hvordan lederen for det internasjonale dopingbyrået WADA, Sir Craig Reedie, bevisst har forsøkt å underminere sin egen organisasjons innsats for å avdekke systematisk juks i russisk idrett.

Mads Kaggestad jobber i TV2 og er tidligere sykkelproff. Hans erfaring som utøver, der han på nært hold har sett og snakket ut om bl.a. doping, viser hvilke konsekvenser det kan få å bli stemplet som en «varsler».

Antidoping Norge stiller med spesialrådgiver Rune Andersen som ledet IAAFs «Inspeksjonsteam» som skulle påse at Russland reformerte sitt antidopingprogram.

Debatten ledes av Leif Welhaven, nyhetsleder i VG-sporten

For mer informasjon kontakt frode@thebigo.no