Saladindagene

Den religiøse bakgrunnen for Midtøstenkonflikten

bookmark

Ungdomsseminar med rabbi David Rosen og imam Yahya Hendi

tirsdag 8. mars 2011, kl. 14:00 til kl. 16:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Gratis

Mange vet at Midtøstenkonflikten blant annet er en konflikt mellom jøder og muslimer, som er uenige om hvem som har rett til å praktisere sin tro i Israel og de palestinske områdene. Ganske mange vet at Jerusalem er en hellig by i både jødedommen og islam, og at uenighet om religiøse temaer stadig vekk har ført til voldshandlinger.

 

Langt færre vet hvorfor disse områdene er så religiøst viktige. Hvorfor har muslimer bygget to moskeer på Tempelhøyden i Jerusalem? Hva er grunnen til at jøder vender seg mot Klagemuren når de ber? Hvorfor mener medlemmer av de ulike trossamfunnene at akkurat de har rett til å gjøre krav på områdene?

 

Litteraturhuset inviterer ungdom til seminar om nettopp dette. Vi får besøk av rabbi David Rosen og Imam Yahya Hendi. De har årelang trening i å diskutere tro på tvers av trossamfunn. Ledet av religionshistoriker Hanne Eggen Røislien forteller de hvorfor deres tilhengere mener Israel og de palestinske områdene er så viktige. Etterpå blir det diskusjon der vi spør: Hva skal til for at muslimer og jøder skal bli enige i dette spørsmålet?