Samtale med Ege Dündar, en av Tyrkias frie stemmer

bookmark

lørdag 5. mars 2016, kl. 15:00

Sal: Berner-kjelleren

Arrangør: Norsk PEN

Inngang: Gratis

Ege Dündar er sønn av den tyrkiske journalisten Can Dündar. Han er forfatter og journalist og studerer for tiden internasjonal politikk ved City University i London. Ege Dündar kommer til Norge for å delta i markeringen ‘Stans kneblingen av Tyrkias frie stemmer!’ 4. mars kl. 15 utenfor Stortinget. Ege Dündar har engasjert seg sterkt i arbeidet for ytringsfrihet i Tyrkia gjennom engasjement i PEN Internasjonal og Tyrkisk PEN. Han har også markert seg som en sterk stemme og talsperson for faren, Can Dündar og hans kollega Erdem Gül.

Møt Ege Dündar i samtale med Jørgen Lorentzen.

Jørgen Lorentzen er medlem av PENs Komite for Fengslede Forfattere, han er forfatter og daglig leder i Hedda Foundation, en organisasjon som jobber med kunstneriske prosjekter med fokus på likestilling, demokrati og menneskerettigheter.

William Nygaard, styreleder i Norsk PEN, ønsker velkommen og innleder programmet.

 

Om saken mot Can Dündar og Erdem Gül
Sjefredaktør og æresmedlem i Norsk PEN Can Dündar og journalist Erdem Gül i den tyrkiske dagsavisen Cumhuriyet ble arrestert i november 2015, anklaget for spionasje, forræderi og for å være medlemmer av en terrororganisasjon. Siktelsen kan gi journalistene fengsel på livstid.
Can Dündar og Erdem Gül ble løslatt 25. februar etter dom i Tyrkias høyesterett som erklærte fengslingen ulovlig. Men siktelsen mot journalistene står ved lag, og saken skal opp i retten 25. mars.
Årsaken til arrestasjonen er at Cumhuriyet har offentliggjort bilder av lastebilkaravaner fylt av våpen som kjører over grensen fra Tyrkia til Syria, angivelig på vei til ekstremistiske opprørsgrupper som kjemper mot det syriske regimet og al-Assad. Tyrkiske myndigheter på sin side har hevdet av bilene inneholdt medisinsk nødhjelp som skulle til turkmenere i Syria. Etter avsløringene gikk Tyrkias president Recep Tayyip Erdoğan personlig til søksmål mot Can Dündar og anmodet om at han skulle dømmes til livsvarig fengsel. Da Dündar og Gül stilte til rettsmøte 26. november 2015, ble de altså begge arrestert og står nå i fare for å bli dømt til fengsel resten av livet. «Vi er ikke spioner, vi er ikke forrædere, vi er ikke helter; vi er journalister», skal Dündar ha uttalt utenfor rettslokalet.

 

Arrangementet ligger også på Facebook