Sannsigerskene

bookmark

Nina Hemmingsson og Mette Hellenes

onsdag 26. november 2014, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Vi kjenner dem fra Morgenbladet og flere bokutgivelser. De to noe forsofne damene, Mette og Vanessa, som raljerer over norsk kulturoffentlighet i seriestripa Kebbelife. Mette Hellenes og hennes «sister-in-arms», kunstneren Vanessa Baird, serverer oss vår egen pinlige selvhøytidelighet på en
kebabtallerken i papp. Og i november møter vi dem igjen, i boken Kebbelife. Mann søkes. Helst uten sjarm.

Svenske Nina Hemmingsson har gjort stor suksess med sine grove skissetegninger og krasse kommentarer, i bøker som Jag är din flickvän nu og Så jävla normal. Hemmingssons figurer er, i likhet med Mette og Vanessas, en slags sannsigere: Med skarp satire og selvironi gir de oss den nakne sannheten om sosiale koder i både det høye og det lave kulturlivet, og ikke minst viser de frem hvor parodisk samfunnets kjønnsnormer ofte kan være.

Hvordan brukes serieformatet som samfunnskritikk? Hva er det med disse skakke kvinneskikkelsene som stiller våre egne ord og handlinger så grundig til veggs? Hellenes er utdannet billedkunstner fra Statens kunstakademi, har hatt flere separatutstillinger og mottok i 2009 SPROING-prisen for Kebbelife. Hemmingsson er også utdannet kunstner og er aktuell i hjemlandet med en samling av sine beste avisstriper fra Aftonbladet, Snyggast på festen. Sammen med journalist og tegneserieanmelder Erle Marie Sørheim snakker de to om kunst i stripeformat.

 

Vanessa Baird skulle også vært med denne kvelden, men har dessverre måtte melde avbud på grunn av sykdom