Seg selv i skrift

bookmark

Thorvald Steen og Vigdis Hjorth

onsdag 9. september 2015, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Han har gått sine egne veier, Thorvald Steen, og har gjennom mange år satt sitt særpreg på samtids- litteraturen. Ofte har den historiske romanen vært foretrukket som sjanger, der Steen reiser med Snorre og Sigurd Jorsalfare. Men det er også de essayistiske tekstene. De som sirkler inn forfatterens eget liv og livsvalg og som utforsker maskulinitetens grenser.

Steens nye roman, Det usynlige biblioteket, kan sies å være en møteplass for historie, essayistikk og eget liv. En syk og døende Aleksander den store får sitt liv fortalt av Phyllis, som lenge var hans elskerinne, men som nå sitter i fengsel tiltalt for drap. I romanen møter Aleksanders historie Steens egen fortelling: om å leve med fysisk svekkelse og å være fanget i en kropp som en gang ga frihet. Hvordan preger dette deg som menneske og mann?

Thorvald Steen og Vigdis Hjorth debuterte som forfattere samme år. «Hvordan tjene penger på dine ulykker?» har Vigdis Hjorth et foredrag som heter, og hun har aldri lagt skjul på det tette forholdet som er mellom hennes skrift og eget liv. Nå snakker hun med Steen om forholdet mellom det historiske og det selvbiografiske i hans tekster.

FOTO: Bearbeidet Gladesigner