Tenåringssoldatene

bookmark

Møte med Shani Boianjiu

onsdag 11. september 2013, kl. 19:00

Sal: Berner-kjelleren

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

SAM er en slags syrisk ubåt. Og ILF er det israelske luftforsvaret. Jeg vet hva barn er, og at RPG-barn var barn som prøvde å skyte RPG-er på soldatene våre og endte opp med å brenne hverandre fordi de var utilstrekkelig informert og barn.

Venninnene Yael, Lea og Avishag er mest opptatt av gutter og sex, bor i en søvnig israelsk landsby på grensen til Libanon og kjeder seg når de må pugge forkortelser på skolen. Men så er skoletida slutt, og de innkalles til militæret i ett av få land i verden med kvinnelig verneplikt.

A dark, riveting window into the mind-state of Israel’s younger generation … marks the arrival of a brilliant writer, skrev The Wall Street Journal om israelske Shani Boianjius roman Evighetens folk kjenner ingen frykt (oversatt til norsk av Johanne Fronth-Nygren).

Boianjiu tjenestegjorde selv i det israelske militæret som våpentrener. Siden fikk hun stipend ved Harvard og leverte tjuefem år gammel sin debut på fremmedspråket engelsk, «sensasjonelt velskrevet», ifølge svenske DN. I sin roman gir hun et unikt innblikk i et israelsk sivilsamfunn gjennomsyret av militær tankegang og unge israeleres kamp for å få soldat- og tenåringsliv til å henge sammen. Det forteller hun mer om når hun snakker med forfatter Mikkel Bugge på Litteraturhuset denne kvelden. Arrangementet foregår på engelsk.

ILL.: Fra bokomslaget