Villa Spada, Italia, høst 1917

bookmark

Andrea Molesini og Vetle Lid Larssen

torsdag 15. mai 2014, kl. 19:00

Sal: Amalie Skram

Arrangør: Den østerrikske ambassade og Det italienske kulturinstitutt

Inngang: Gratis

Andrea Molesinis Ikke alle drittsekker kommer fra Wien handler om familien Spada som blir ”fiendens gjest i eget hus” når det blir okkupert av tysk-østerrikske soldater etter slaget ved Caporetto i Nord-Italia, der den italienske hæren led et sviende nederlag i november 1917. Handlingen foregår i og rundt godset Villa Spada, der hovedpersonen, 17-åringen Paolo etter hvert blir, med familiens velsignelse, rekruttert av godsets oppsynsmann, en italiensk etterretningsagent, i en motstandskamp som stadig blir mer nådeløs.

Molesini tegner i sin roman sterke personportretter og forteller både med humor og alvor om en historisk brytningstid der gamle skikker og sosiale mønstre står for fall. Han forteller om de store tingene, kjærlighet, motstandskamp og håp, og en rå krigshverdag. Historien er basert på faktiske hendelser nedskrevet av Molesinis egen grantante.

”Boken har en nær perfekt tittel. At Ikke alle drittsekker kommer fra Wien er mer enn en allmenn sannhet vi alle kan skrive under på etter at denne boken er lest”, skrev NRK i sin anmeldelse da den kom på norsk i 2013 i Tommy Watz’ oversettelse. Boken har vunnet en rekke priser og er blitt betegnet som en blanding av Remarques Intet nytt fra Vestfronten og Lampedusas Leoparden.

Andrea Molesini har tidligere gitt ut en rekke barnebøker og diktsamlinger, er oversetter og underviser i litteraturvitenskap ved Universitetet i Padova.  Vetle Lid Larssen er forfatter og journalist og gav i fjor ut 1001 natt. Den utrolige historien om to norske slaver i Alger. Nå møtes de to til samtale.

Arrangementet er en markering av at det er 100 år siden første verdenskrig brøt ut.