Yan Lianke og dagens Kina

bookmark

Foredrag

tirsdag 1. juni 2010, kl. 19:00

Sal: Kverneland

Arrangør: Norsk PEN og Font Forlag

Inngang: Gratis

Velkommen et møte med Yan Lianke, en av de fremste og mest omstridte forfatterne i dagens Kina. 

Yan Lianke (f. 1958) er utdannet ved universitetet i Henan og i litteratur ved kunstinstituttet til Folkets hær, og debuterte i 1978 som skribent for Hæren. Han har utgitt flere romaner og en lang rekke novellesamlinger som kjennetegnes ved en ny og oppsiktsvekkende grep i stil og tematikk. Han har mottatt en rekke priser for sitt forfatterskap, blant annet de prestisjetunge Lu Xun-prisen (2000) og Lao She-prisen (2002). Like fullt er flere av hans bøker forbudt i Kina. Det gjelder blant annet de to romanene som er kommet på norsk i Brit Sæthres oversettelse, Tjen Folket! (2008) og Landsbyens blod (2009). Hans bøker er nå på vei ut på et 20-talls språk.

På Litteraturhuset vil Yan Lianke snakke om de sosiale og kunstneriske utfordringene ved å være forfatter i den kinesiske virkeligheten, en av de mest komplekse og forvirrende i verden. Der blir forfatterens oppgave å finne rom til å kaste oppklarende lys mot ”en regntung og disige himmel”, som han uttrykker det. Foredraget vil være på kinesisk, tolket til engelsk.

«En fryd å lese (…) overstadig og øm politisk satire som går Dag Solstads Gymnaslærer Pedersen en høy gang. » – Aftenposten om Tjen folket!