Ansikt i et togvindu

Ansikt i et togvindu

bookmark

Valeria Luiselli og Maria Horvei

tirsdag 28. august 2018, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: E-billett

Priser: Ordinær 90,-Student 60,-

Flere fortellinger og tidsplan møtes i Valeria Luisellis roman De vektløse: En forfatter og tobarnsmor i Mexico by skriver om tiden hun tilbrakte som ung voksen i New York. Hun lar ektemannen lese, men han har innvendinger til måten hun beskriver sin egen fortid på.

I New York-perioden var hun besatt av den meksikanske poeten Gilberto Owen: en mann som levde og virket i 1920-tallets New York i utkanten av modernistbevegelsen Harlem Renaissance. Fragmenter fra Owens liv skrives også fram, han er blakk og kjører subway, og forbindelser trekkes mellom hans og hennes liv, for hvem er den unge kvinnen som Gilberto Owen til stadighet mener å kunne se i togvinduene?

Valeria Luiselli er oversatt til over tjue språk og er et navn som skinner i meksikansk samtidslitteratur. Hun var blant annet med på National Book Foundations liste over «5 under 35». Tidligere har Luiselli fått mye oppmerksomhet for den rystende sakprosautgivelsen Tell me how it ends, om latinamerikanske immigranters skjebner både i og på vei til USA.

På engelsk er hun aktuell med sin andre roman,The Story of My Teeth, der en auksjonarius selger tenner som etter sigende skal ha tilhørt storheter som Virginia Woolf og Platon.

Debuten De vektløse, som nå kommer på norsk i Ingrid Mefald Hafredals oversettelse, har fått kritikerne til å sammenlikne Luiselli med størrelser som Ali Smith og Zadie Smith.

Hør Luiselli i samtale med redaktør i Vinduet, Maria Horvei.