Et eget romFoto: Sheila Burnett/SolumBokvennen og Agnete Brun/Oktober

Et eget rom

bookmark

Deborah Levy og Linn Ullmann

onsdag 22. september 2021, kl. 19:00 til kl. 20:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 100,-Student 70,-

Er et hus det samme som et hjem? Det er et av spørsmålene Deborah Levy utforsker i sin ferske bok Real Estate, den tredje og siste i hennes serie «levende selvbiografier» – det vil si selvbiografier som skal skrives mens livet stormer, og ikke i stille kontemplasjon mot slutten av livet.

Behovet for et eget sted – enten det er et fysisk sted eller i skrivingen – kan leses som et gjennomgangstema i alle de tre levende selvbiografiene. Sånt jeg ikke vil vite (til norsk ved Anne Cathrine Wollebæk) skildrer oppvekst i Johannesburg og London, og Levys vei inn i skrivingen. I 2018 kom The Cost of Living, der Levy beskriver forsøket på å finne en ny identitet – og et nytt sted å skrive – etter en skilsmisse.

I de tre bøkene utforsker Levy sammenhengene mellom det personlige og det politiske, kvinne- og morskapsrollen, og går i dialog med kunstnere som George Orwell, Marguerite Duras, Simone de Beauvoir og Virginia Woolf.

Linn Ullmann er en av dem som har latt seg begeistre av Levys selvbiografier. Da Levy gjestet Litteraturhuset og Linn Ullmanns pandemi-podkast How to Proceed, påpekte hun at det ikke er noen full overlapp mellom jeg-personen i memoarene og henne selv. Så hvor trekker hun skillet? Svaret får vi kanskje når hun møter Linn Ullmann på vår scene denne kvelden.

NB. Linn Ullmann har dessverre måttet trekke seg fra samtalen. I stedet blir det kritiker og tidligere Vinduet-redaktør Maria Horvei som snakker med Levy.