Fiskeoppdrett og velferd

Fiskeoppdrett og velferd

bookmark

Behandler vi oppdrettslaksen godt?

torsdag 19. oktober 2017, kl. 18:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Mattilsynet

Inngang: Gratis

Selv om flere har blitt opptatt av at oppdrettslaksen skal ha det godt, har fiskevelferden blitt dårligere de siste årene.

En av årsakene er de nye mekaniske metodene som brukes for å fjerne lakselus. Metodene innebærer tøffere håndtering av oppdrettsfisken, og gjør den mer utsatt for skader og død.

Oppdrettsnæringen gjør mye for å bedre fiskevelferden. Mange lykkes og har svært lave tap. Likevel forsvinner eller dør 20 prosent av alle laksefisk som settes ut før den er slaktemoden. Alle er enige om dette ikke kan fortsette.

Hvorfor er det slik? Ofrer vi fiskevelferden i kampen mot lakselusen?

Hva mener fiskeeksperter, oppdrettere, politikere, dyrevernere og Mattilsynet?

 

Med:

Janicke Nordgreen, førsteamanuensis ved NMBU. Doktorgrad i om fisk føler smerte.
Per Grieg jr., styreformann i Grieg Seafood AS.
Trygve Poppe, ekspertrådgiver / Pharmaq Analytiq. Har arbeidet med sykdoms- og velferdsproblemer hos fisk siden 1981.
Elisabeth Wilmann, direktør, avdeling fisk og sjømat, Mattilsynet.
Aud Skrudland: Veterinær og spesialinspektør i Mattilsynet. Jobber med fiskehelse og fiskevelferd.
Susanne Lybæk, vitenskapelig rådgiver i Dyrevernalliansen.
Roy Angelvik, statssekretær i Nærings- og fiskeridepartementet

Ordstyrer: Aslak Bonde

 

Følg debatten på nett

Du kan også følge fiskevelferdsdebatten direkte på nett. 

Dette skjer 28. oktober - 24. november