Havet i kunstenVanessa Baird, I don't want to be anywhere, but here I am (utsnitt), 2015, Trondheim kunstmuseum. Foto: TKM/ Anders S. Solberg

Havet i kunsten

bookmark

Morten Strøksnes, Marit Paasche og Lotte Konow Lund

onsdag 15. november 2017, kl. 19:00

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: E-billett

Priser: Ordinær 90,- Student 60,-

Det sies at kunsten handler om kun tre ting: Havet, døden og kjærligheten. Havet har vært et sentralt motiv i kunsten til alle tider, noe vi også ser i samtidens bøker: I både skjønnlitteraturen og sakprosaen er havet merkbart til stede.

Når Vanessa Baird denne måneden åpner sin hittil største separatutstilling You are Something Else på Kunstnernes Hus, er havet et av flere sentrale motiv. Med tydelig politisk aktualitet går hun rett dit det brenner i vår samtid, nemlig til flyktningkrisen i Europa. Hva er det som flyter i havet på bildene? Vi vil ikke se, men Baird tvinger oss til å gjøre det.

Vanessa Bairds verker føyer seg inn i en lang rekke arbeider med havet som omdreiningspunkt: Fra Homers Iliaden og framstillinger av Noahs ark til «Medusas flåte» av Gericault, Rimbaud, Strindbergs havmalerier og Tove Janssons Pappaen og havet.

Denne kvelden møtes billedkunstner Lotte Konow Lund, forfatter Morten Strøksnes og kunsthistoriker og forfatter Marit Paasche på Litteraturhusets scene. De har valgt seg hvert sitt kunstverk som utgangspunkt for kveldens samtale.

Dette skjer 28. oktober - 24. november