Lecture and group discussionOld Town Market Place, Warsaw, Poland 1945/2009

Rasisme og brutalitet i de tidlige omgivelsene

bookmark

Foredrag og gruppediskusjon

lørdag 23. mars 2019, kl. 13:00 til kl. 15:00

Sal: Kverneland

Arrangør: Psychoanalysis and Politics

Inngang: Billett: 190,- (bare på forhånd, ikke i døren)

I dagens samfunn er vi vitne til nasjonalismens fremvekst, politisk fremgang for totalitære partier i Europa, fremveksten av alt-right og hvit makt-bevegelser i USA. Jonathan Sklar tar i bruk sin forståelse av brutalitet, sadomasochisme, perversjon og andre psykiske mekanismer for å belyse hva som har ført til denne situasjonen. Han undersøker hvordan et brutalt miljø påvirker tidlig utvikling og gjør barnet ute av stand til å tro på trygge, kjærlige omgivelser. Han diskuterer også virkningen av kroniske sosiale og politiske omgivelser, historisk gjennomsyret av aggressiv demonisering av visse grupper av innbyggere. Slike rasistiske, antisemittiske og misogyne kulturer virker alltid under samfunnets overflate, og angriper alminnelig familieliv med sine særskilte modeller for overgripere og ofre – en ubevisst lekeplass der ondsinnede oss mot dem-scenarier spiller seg ut. Ved å kvitte oss med vår tids politiske illusjoner, kan vi finne større frihet til å tenke, utvikle og utfordre oss og skape håp for fremtiden.

Jonathan Sklar er læreanalytiker og fellow i British Psychoanalytical Society, Independent School. Han har arbeidet i privatpraksis i over 35 år. Han underviser og veileder ved Institute of Psychoanalysis, hvor han har et jevnlig kurs om Ferenczi. Han har i ti år arrangert en psykoanalytisk konferanse i Cape Town og har undervist i Chicago hvert semester i ti år. Han har hatt omfattende foredragsvirksomhet i Øst-Europa og i USA, Canada og Sør-Amerika. Han har vært visepresident i European Psychoanalytic Federation og er nå i styret i IPA.

Han har publisert en rekke psykoanalytiske artikler o ger forfatter av Landscapes of the Dark: History, Trauma, Psychoanalysis, Karnac, 2011, Balint Matters: Psychosomatics and the Art of Assessment, Karnac 2017, og Dark Times: Psychoanalytic Perspectives on Politics, History and Mourning, Phoenix 2018.

 

Arrangementet blir på engelsk.