Middelklassekvinne med et livIllustrasjonene er hentet fra omslagene på Bjørg Viks utgivelser

Middelklassekvinne med et liv

bookmark

Med Frode Grytten, Marie Aubert, Tove Nilsen og Janneken Øverland

tirsdag 15. mai 2018, kl. 19:00 til kl. 20:30

Sal: Wergeland

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Priser: Ordinær 90,-Student 60,-

Oppdatert onsdag 11. juli 2018, kl. 11:33

11:33

I januar i år la en av Norges litterære storheter ned pennen. Bjørg Vik ble 82 år gammel. Hun skrev romaner, skuespill, novellesamlinger, ble oversatt til tretti språk, nominert til Nordisk råds litteraturpris tre ganger og mottok alle de store norske litterære prisene. Forfatterne Frode Grytten, Marie Aubert og Tove Nilsen har alle et nært forhold til Viks forfatterskap. Nilsen sto for utvalget i Sensommer, en samling av Viks fineste noveller, og åpner arrangementet med en kort innledning. Litteraturhistoriker Janneken Øverland har også inngående kjennskap til dette forfatterskapet og er kveldens ordstyrer. Samtalen fant sted 15. mai 2018.

I januar i år la en av Norges litterære storheter ned pennen. Bjørg Vik ble 82 år gammel. Hun skrev romaner, skuespill, novellesamlinger, ble oversatt til tretti språk, nominert til Nordisk råds litteraturpris tre ganger og mottok alle de store norske litterære prisene.

Bøkene om Elsi Lund, hovedpersonen i Viks tre selvbiografiske romaner, var dem Vik selv satte høyest, men novellene hennes har fått like mye oppmerksomhet. Kjennetegnet er hele veien presisjonen i skildringen av kvinner og menn som, i kjærlighet, begjær og noen ganger som følge av konvensjoner, streber etter å nå fram til hverandre.

En gang skal Bjørg Vik, i møte med en journalist som lurte på hvorfor hun primært skrev om middelklassekvinner, ha uttalt at middelklassekvinner også hadde et liv.

«Hun skrev om de store spørsmålene uten store fakter og uten å bruke store ord», har Frode Grytten sagt om Viks novellekunst. Marie Aubert, novelleforfatter som fikk mye oppmerksomhet for debuten Kan jeg bli med deg hjem, oppdaget Bjørg Vik tidlig nok til at hun fikk skrevet særemne om Elsi Lund på videregående skole. Tove Nilsen sto for utvalget i Sensommer, en samling av Viks fineste noveller. Litteraturhistoriker Janneken Øverland har også inngående kjennskap til dette forfatterskapet og er kveldens ordstyrer.

Kvelden åpnes med en innledning ved Nilsen. Deretter møtes Grytten, Aubert, Nilsen og Øverland til samtale om Viks forfatterskap.