Oslo Tropical Forest Forum

Regnskogen kommer til Oslo

bookmark

Oslo Tropical Forest Forum

torsdag 28. juni 2018, kl. 17:00

Sal: Wergeland, Amalie Skram, Kjelleren, Nedjma og Kverneland

Arrangør: Norad

Inngang: Gratis

Møt de som redder regnskogen. I ti år har det internasjonale samarbeidet mellom skoglandene, sivilsamfunnet og næringslivet opplevd et stort løft, og i arbeidet med å bevare tropisk regnskog har Norge tatt en ledende rolle. Nå fylles LItteraturhuset av beretninger fra de mest aktive regnskogsforkjemperne i verden.

Dette er en unik mulighet til å høre direkte fra ledende regnskogforkjempere. Du møter miljøforkjempere som trues av myndigheter og selskaper, ledende journalister og erfarne miljøaktivister.

Gratis inngang og enkel matservering.

(English presentation)

17:15 Historier om viktigheten av regnskogen
Regnskogen er et magisk og mystisk sted. Det samme er kampen som føres over hele kloden for å bevare regnskogen.

– Willie Shubert. Global direktør for nettstedet Mongabay vil fortelle om viktigheten av regnskogen for folk og naturmangfold.
– Jonathan Watts er journalist for The Guardian og har skrevet flere saker om miljøforkjempere som trues på livet.
– Adriana Ramos. Policyansvarlig i den brasilianske miljøorganisasjonen Instituto Socioambiental (ISA) vil gi eksempler på regnskogfortelleringer som bidrar til politisk oppmerksomhet i Brasil.
– Paulo Barreto. Forsker i den Brasilianske miljøorganisasjonen Imazon som står bak filmen «Grazing the Amazon» om kjøttindustriens kobling til ødeleggelse av regnskogen i Brasil.
– Glenn Hurowitz. Direktør for miljøorganisasjonen Mighty Earth og har ledet en rekke miljøkampanjer rundt om i verden.
– Nils Hermann Ranum. Leder for politikk og kampanje i Regnskogfondet og vil fortelle om kampanjen som kuttet palmeolje-forbruket i Norge med 2/3 på ett år.

18:00 Hvor nå for Norges regnskoginitiativ?
Det er nå ti år siden Norge startet sitt engasjement for bevaring av verdens tropiske skoger. Vi er det landet i verden som gir klart mest til bevaring av regnskogen. Norge har fått til mye, men hvordan kan vi få til enda mer i årene som kommer?

Samtale mellom Klima- og miljøminister Ola Elvestuen og Regnskogfondet.

18:40 En kamp på liv og død
«Jeg lever av skogen. Jeg forsvarer den så godt jeg kan. Derfor lever jeg med hele tiden med trusselen om å bli skutt.» Den brasilianske miljøverneren Zé Cláudio sa dette under en TED-talk seanse i 2010. Et halvt år senere ble han og hans kone, Maria, drept. Drapsmennene kutter av det ene øret som bevis til den eller dem som hadde bestilt drapet.

– Zé Cláudio’s søster, Claudelice, vil fortelle historien om Zé Cláudio og Marias kamp. En kamp hun har videreført.
– Felipe Milanez, er journalist og regisør av filmen “Toxic Amazon” som følger fotsporene til Zé Cláudio og Maria’s kamp for å bevare Brasils regnskog.
– Bustar Maitar, som i dag lever med trusler på grunn av sitt arbeid for å bevare regnskogen i Indonesia vil fortelle sin historie.
– Vicky Tauli-Corpuz fra Filippinene er FNs spesialrapportør for urfolk, og ble nylig plassert på Filippinenes liste over terrorister. Hun vil også fortelle sin historie, og om sine erfaringer fra å sikre urfolks rettigheter.

Fra kl 19:30 vil vi vise dokumentarfilmen om Zé Cláudio og hans kone Maria; Toxic Amazon.