Verden i svart/hvitt 2Foto: Blue Flower Arts/ The Tuesday Agency / Numero Unoma

Verden i svart/hvitt

bookmark

Sesongåpning med Claudia Rankine, Igoni Barrett og Roxane Gay

19. august 2019 - 24. august 2019

Arrangør: Litteraturhuset

Inngang: Billett

Rasisme, diskriminering og undertrykking har dype historiske røtter, men er langt fra noe historisk fenomen. Inndelingen i kategorier, grupper og lag – dem og oss – lever tvert imot i beste velgående. Hvordan skal vi i et slikt klima få til en konstruktiv samtale om hvordan rasisme rammer? Hvem sitt ansvar er rasismen egentlig, og hvorfor er akkurat det så vanskelig å snakke om?

Når Litteraturhuset vier sesongåpningen til disse spørsmålene, er det med utgangspunkt i noe av det ypperste som er skrevet om rasisme, makt og privilegier i dag. Med litteraturen som utgangspunkt er det kanskje mulig å komme noen steg videre?

Verdensstjernen Claudia Rankines diktsamling Citizen fra 2014 har hatt et sjeldent gjennomslag i den amerikanske samfunnsdebatten og regnes allerede som en moderne klassiker. Hennes forfatterskap har inspirert en hel generasjon unge forfattere som franske Édouard Louis, danske Lone Aburas og vår egen Camara Lundestad Joof. Rankines teaterstykke The White Card leses på Litteraturhuset for første gang på en scene utenfor USA.

Amerikanske Roxane Gay og nigerianske Igoni Barrett gjester også begge Norge for første gang. Med stor originalitet, skarp humor og vidd tematiserer de på ulikt vis utenforskap, kjønn, traumer og hva det vil si å leve i svarte og hvite kropper og kategorier.

Mange finner det kanskje spesielt krevende å snakke med barn om disse emnene. Kanskje kan en løsning ligge i fortellingene om menneskerettighetsaktivistene Rosa Parks og Maya Angelou, eller et møte med Thomas Seeberg Torjussen, skaperen av ZombieLars, serien som tar opp utenforskap og fremmedfrykt på en helt ny måte.