Information in English
Litteraturhuset
Skolebesøk og litteraturformidling
Skolebesøk og litteraturformidling
Litteraturhuset tilbyr jevnlig skolebesøk, der elever fra barne- ungdoms- og videregående skoler tilbys møter med ulike skjønnlitterære forfattere.

FRA ARKIVET
Litteraturhuset har arrangert skolebesøk helt siden huset åpnet høsten 2007, og tusenvis av skoleelever har møtt ordkunstnere og fått spreke litterære møter her hos oss.

Fra våren 2013 til og med våren 2015 har Litteraturhuset arrangert skolebesøk med et vell av dyktige forfattere. Her følger en kort presentasjon, skrevet i forbindelse med de ulike besøkene:

2013
VÅR
For videregående skoler
Kjersti A. Skomsvold er en av våre mest markante yngre forfattere, og mottok Tarjei Vesaas’ Debutantpris for romanen Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg. Romanen Monstermenneske fra 2012 plasserte henne sentralt i det norske litterære landskapet, og siden har hun publisert både poesisamlinga Litt trist matematikk og romanen 33. I 2015 ble hun tildelt Doblougprisen for hele forfatterskapet.

For ungdomsskoler
Endre Lund Eriksen er kanskje mest kjent som forfatteren av bøkene om Pitbull-Terje, men har også gjort seg bemerket med titler som Den sommeren pappa ble homo og Monstrene i Dunderly. Han har også skrevet manus til filmen om Pitbull-Terje, som ble hedret med Amanda for beste barne- og ungdomsfilm da den kom i 2006. Han har også blant annet mottatt Arks barnebokpris to ganger, og Kultur- og kirkedepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur.

For barneskoler
Nina Elisabeth Grøntvedt debuterte med bildebøkene om Den lille helten, men fikk sitt gjennombrudd som barnebokforfatter med de fire bøkene om Oda: Hei, det er meg, Absolutt ukyssa, Supersommer og høsten 2015 kom Happy ending, liksom? Hun har vært nominert både til Brageprisen og Arks barnebokpris, og er mye på turné rundt på skoler over hele landet.

HØST
For videregående skoler
Eivind Evjemo fikk Ungdommens kritikerpris for romanen, Det siste du skal se er et ansikt av kjærlighet. Det er en roman om en liten kommune ett eller annet sted i Norge, om sosiallæreren Kjersti, funksjonshemmede Siri, en tørst rektor og Roy som arbeider på papirfabrikken. Og romanen var altså den som fikk flest stemmer da ungdommene kåret sin egen vinner blant bokutgivelsene for 2012. For sin første roman, Vekk meg hvis jeg sovner fra 2009, fikk Evjemo Tarjei Vesaas’ debutantpris.

For ungdomsskoler
Mahmona Khan er journalist, samfunnsdebattant og forfatter og er aktuell med oppfølgeren til romanen Skitten snø fra 2011. Hvordan går det med de fire venninnene fra Groruddalen? Hva skjer med norsk-pakistanske Ambar når hun drar til Pakistan for å gifte seg? Det får man vite mer om i  oppfølgeren Fra Oslo til Lahore. Tidligere har Khan blant annet gitt ut Tilbakeblikk. Da pakistanerne kom til Norge og redigert antologien Utilslørt. Muslimske råtekster. Khan er også en av de ungdomsforfatterne som lånes ut mest ved Oslos biblioteker.

For barneskoler
Ingunn Aamodt er best kjent for sine bøker om Pulverheksa og livet i Pulverskogen, men har også skrevet utallige andre spenningsbøker for barn og ungdom. I serien Marg & Bein har hun boltret seg i skummel grøss, og hun har skrevet flere bøker om livet til Marlena og hennes to venninner Emma og Minda. I fjor kom boka Beistet, der hovedpersonen Mona behandles dårlig av en superstjerne og lærer seg kunsten å ta hevn. Aamodt fikk i 2010 ARKs barnebokpris for boka Dukken.

2014
VÅR
For videregående skoler
Selma Lønning Aarø vakte oppsikt allerede med debuten, Den endelige historien, som var vinner av Cappelens konkurranse for beste debutroman. Etter det har hun skrevet for både barn og voksne i tillegg til at hun har vært spaltist i Dagbladet. Blant bøkene hennes finnes titler som Vil ni åka mera?, Venstre hånd over høyre skulder og En rekke avbrutte forsøk, som alle preges av en sprek, uredd forteller med humor.

For ungdomsskoler
Hulder er navnet på Tonje Tornes’ første roman. På en fjelltur treffer Erik og moren en dame som de begge er sikre på er en hulder, og moren dreper henne for å unngå at Erik blir lokket med inn i fjellet. Etterpå er det ingen andre som tror på at den drepte kvinnen virkelig er en hulder. Moren blir innlagt på psykiatrisk sykehus, og Erik flytter med faren til en øde gård. Men hvem er den lettkledde jenta med hale som smyger seg rundt på gården? Tonje Tornes har tidligere vært redaktør for Levende om døden (2004) og Rosa prosa (2006) og jobber til daglig som tegneserieredaktør.

For barneskoler
Maria Parr fekk sitt litterære gjennombrot med romanen Tonje Glimmerdal (2009), om ein spesiell venskap mellom Tonje, Glimmerdalens lille dunder, og den biske venen hennar Gunnvald på 74 år. Forteljinga om Tonje, som har fart og sjølvtillit som livsmotto, har gjort det skarpt som bok og har vunne eit utal priser, i tillegg til at ho har blitt teater. Maria Parr har òg skrive romanen Vaffelhjarte (2005), om dei to venene Trille og Lena, som blei TVserie og send på NRK.

HØST
For ungdomsskoler
Simon Stranger har skrevet romaner både for voksne og barn. I ungdomsbøkene Barsakh og Verdensredderne lar han trygg, norsk virkelighet møte en grimmere verden der ute. Barsakh handler om Emilie, som er på familietur til Gran Canaria da en båt med flyktninger driver i land, og hun blir kjent med Samuel, som har hatt en lang reise over havet.
I Verdensredderne har Emilie blitt sytten og er opptatt av klær og mote. I Bangladesh jobber tolv år gamle Reena på den fabrikken som syr Emilies t-skjorte. De som ikke finnes heter romanen der Emilie møter igjen båtflyktningen Samuel, når han har kommet til Norge.

For videregående skoler
Novelleformatet har vært Bjarte Breiteigs foretrukne format tidligere. Denne høsten kommer imidlertid hans første roman ut, og den tar han med seg til skolebesøk på Litteraturhuset. Fantomsmerter heter Breiteigs debutbok fra 1998, og i 2000 fulgte han opp med nok en novellesamling, Surrogater. Med en særegen varme, i et nøkternt språk og med knappe skildringer portretteres vanlige mennesker i eksistensielle kriser og med savn og sorg de håndterer så godt de kan. Breiteig fikk Ungdommens kritikerpris i 2007 for novellene i Folk har begynt å banke på, og alle hans utgivelser har fått overstrømmende mottakelse. Flere av novellene hans er også trykket i lesebøker for videregående skoler.

For barneskoler
Jørn Lier Horst skriver skumle bøker om de fire vennene Cecilia, Leo, Une og hunden Egon. Clue-serien kalles bøkene, fordi man kan sette sammen forbokstavene til de fire vennene, og så blir det CLUE, og på engelsk betyr clue ‘ledetråd’ eller ‘spor’. Cluerne har foreløpig løst tre krimsaker: Salamandergåten, Maltesergåten og Undervannsgåten. Kommer de til å finne flere spor, blir det flere bøker? Jørn Lier Horst er en av Norges fremste kriminalforfattere og var politimann tidligere.

Steffen Sørum har skrevet hele fem bøker i sin populære serie om Korsfarerne, der handlingen er lagt til middelalderen og handler om unggutten Stefans farlige reise blant riddere og korsfarere. Han har også gitt ut en sci-fi trilogi der handlingen er lagt til en dystopisk framtid.

Arne Svingen har skrevet mange bøker om Hubert og Bendik og monsteret. Dessuten pønsker han stadig ut gufne historier som går gjennom marg og bein. Nå snakker Svingen om bøkene sine og om det å være forfatter, og leser fra boka Revolvergutten. Den handler om Robin Hood Evensen og faren hans, som slipper ut av fengsel, og så begynner alt trøbbelet.

2015
VÅR
For videregående skoler
Vigdis Hjorth debuterte i 1983 med Pelle-Ragnar i den gule gården og har siden det skrevet et utall bøker for både barn, ungdom og voksne. Hun er en av våre mest markante forfattere, kjent for en uredd omgang med sine litterære temaer. I romanen Et norsk hus møter vi tekstilkunstneren Alma som får inn et ungt polsk par som leieboere. De senere årene har Hjorth fått stadig mer oppmerksomhet og anerkjennelse for sine bøker og har blitt tildelt både Gyldendal-prisen, Amalie Skram-prisen og Brages Ærespris for sitt forfatterskap.

For barneskoler
Lars Joachim Grimstad brakdebuterte i 2013 med Barna som forsvant, en bok som ifølge forlaget egentlig ingen kan kjenne seg igjen i. En far blir statsminister fordi han synes det er for mye luft og for lite potetgull i potetgullposene, og sønnen blir tvunget til å flytte inn i statsministerhuset selv om han ikke vil. Roboter med talefeil og kjempefluer som kidnapper barn, inngår også i persongalleriet, og boka ble nominert til Arks barnebokpris og er nå oversatt til diverse språk. Solkongen heter oppfølgeren. Her får statsministeren i verdens rikeste land en skikkelig dårlig nyhet: Oljen er borte. Vil det si aldri mer taco på fredager?

For ungdomsskoler
Lise Grimnes er forteller av yrke, og nå har hun skrevet sin første bok, Kaoshjerte. Den handler om Minja, som er seksten år og som våkner opp i blokka hjemme på Stovner. Hun er forslått og har mistet hukommelsen, har bare vage minner om hender som trekker henne ned i en myr, en jente med kuhale og en mann som er vakker som stjernehimmelen. Så kommer hun på at bestekompisen hennes Josef er borte for alltid. Det er prisen hun måtte betale for å besøke den forbudte mormoren sin… Kaoshjerte er en fortelling som tar fraspark i persisk og norsk folketro og blander det mystiske og mytiske inn i en urban virkelighet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Skolebesøkene på Litteraturhuset er støttet av

Del denne siden på:
Print

Kafe Oslo
tlf: 21 54 85 71
man - tor 10.00 - 00.30
fre - lør 10.00 - 02.00
søndag 12.00 - 20.00

Tanum Litteraturhuset
tlf: 23 69 10 80
man - fre 11.00 - 20.00
lørdag 10.00 - 17.00
søndag 12.00 - 16.00