Information in English
Litteraturhuset
PROGRAM FOR SALADINDAGENE 2017: JERUSALEM
PROGRAM FOR SALADINDAGENE 2017: JERUSALEM

6.-8. mars arrangeres Saladindagene for niende gang på Litteraturhuset. Årets tema er Jerusalems fortid, nåtid og veien videre. Hvordan kan dagens situasjon forstås i lys av byens historie? Byen er kontinuerlig i medienes søkelys takket være israelske myndigheters okkupasjon og bosettingspolitikk og det siste årets protester og voldsbølge. Donald Trump har varslet en ny kurs for USAs Midtøsten-politikk. Her er Jerusalem en sentral brikke. Finnes det i det hele tatt en vei videre for palestinerne og israelerne?

Årets Saladinforedrag holdes av Hind Khoury, tidligere Jerusalem-minister for de palestinske selvstyremyndighetene og nå generalsekretær for den kristne palestinske organisasjonen Kairos Palestine. Khoury var blant appellantene under en av de største demonstrasjonene i nyere tid, som samlet tusenvis av israelske og palestinske kvinner til en fredsmarsj tvers gjennom landet.

Åpningsforedraget «Byenes by» holdes 6. mars av forfatter og historiker Simon Sebag Montefiore, som har skrevet biografien om Jerusalem sett gjennom menneskene som har levd og virket der.

Blant de øvrige gjestene er

Daniel Seidemann, leder for organisasjonen Terrestrial Jerusalem, som kartlegger byens skiftende ansikt, demografi og bosettinger,

Den palestinske poeten og aktivisten Jehan Bseiso,

Den internasjonalt anerkjente forfatteren Nir Baram som nå er aktuell med en ny bok på norsk.

Arkeolog og historiker Nazmi Al-Jubeh fra universitetet Birzeit.

Det blir samtaler om litteratur, aktivisme og identitet, og om situasjonen på bakken i dag. Det blir også filmvisninger som tilbyr andre blikk på både fortiden og samtiden i Jerusalem.

Jerusalem sett fra nord
Få steder har satt like dype spor i norsk og vestlig kulturhistorie som Jerusalem: Gjennom religion og kunst, og behandlet av forfattere så forskjellige som Shakespeare, Mark Twain og Selma Lagerlöf. På hvilken måte har dette preget vårt syn på byen? Eivor Oftestad, Ragnhild Zorgati og Thorvald Steen retter blikket mot vår egen historie og hvordan vi formes av våre fortellinger.

I stridens kjerne
Jerusalem er på mange måter i kjernen av konflikten mellom israelere og palestinere, men kanskje er det også i Jerusalems historie og kultur man kan finne håp om en løsning, Hvilke veier framover kan vi se for oss for byen og de ulike etniske og religiøse gruppene som bor der? Og hva er framtiden for palestinerne hvis Trump lukker døra for en tostatsløsning? Det er blant spørsmålene når akademikere, intellektuelle, forfattere og aktivister samles på Litteraturhuset.

Saladindager for niende gang
Saladindager har blitt arrangert av Litteraturhuset årlig siden 2009, med utspring i historien om hærføreren Saladin, som i 1187 erobret Jerusalem fra korsfarerne og tok et radikalt valg: Han unnlot å hevne seg, men holdt byen åpen for kristne, jøder og muslimer. Fortellingen bryter med forestillingen om «oss» og «dem», og gir oss muligheten til å diskutere dagsaktuelle temaer i et nytt lys.

 

Fullt program finner du på litteraturhuset.no/saladin 

Bla i programmet her:

 

Mer informasjon:

Fullt program finner du på litteraturhuset.no/saladin 

Kontakt programkoordinator Åshild Lappegård Lahn
(977 10 530/ ashild@litteraturhuset.no)
eller daglig leder Andreas Wiese
(916 00 403/ awiese@litteraturhuset.no)
for mer informasjon om deltakerne, intervjuavtaler mm.

Del denne siden på:
Print

Kafe Oslo
tlf: 21 54 85 71
man - tor 10.00 - 00.30
fre - lør 10.00 - 02.00
søndag 12.00 - 20.00

Tanum Litteraturhuset
tlf: 23 69 10 80
man - fre 11.00 - 20.00
lørdag 10.00 - 17.00
søndag 12.00 - 16.00