Information in English
Litteraturhuset
Vårprogrammet er ute
Vårprogrammet er ute

April, mai og juni på Litteraturhuset

Denne våren på Litteraturhuset får vi besøk av Orhan Pamuk, Emma Cline, Thure Erik Lund og vi ser nærmere på somalisk litteratur.

Tyrkias store forfatter og nobelprisvinner, Orhan Pamuk, gjester Litteraturhuset. Vi får også besøk av det amerikanske stjerneskuddet Emma Cline, Bookerpris-nominerte Dorthe Nors og den prisvinnende angolanske forfatteren José Eduardo Agualusa. Thure Erik Lund snakker med forfatterkollega Kjersti Skomsvold om sin siste bok. Og det blir somaliske dager med fokus på den nye bølgen litteratur, poesi og identitet fra diasporaen, med forfattere som Nadifa Mohamed og Ladan Osman.

Nobelprisvinneren Orhan Pamuk
I mai får Litteraturhuset besøk av en av verdens fremste nålevende forfattere. Nobelprisvinner Orhan Pamuk skriver fra skjæringspunktet mellom østlig og vestlig kulturarv, tradisjon og modernitet, og gjennom sin stadig nyskapende utforskning av romanformen gir han oss innsikt i Tyrkias komplekse historie og samtid. Årets nye roman, Kvinnen med rødt hår, ruller opp et sinnrikt mysterium hvor far og sønn-relasjoner, litterære myter og fabler står sentralt. 24. mai møter Pamuk professor i kulturhistorie Helge Jordheim til samtale om sitt forfatterskap.
LES MER | KJØP BILLETTER


Ny somalisk litteratur
Hva betyr det å være somalisk i dag, og hvordan setter en ny generasjon forfattere sitt preg på litteraturen?  I 2017 fyller Litteraturhuset ti år og som starten på vårt tiårsjubileum vier vi den første helgen i mai til nyere somalisk litteratur.

Den siste tida har mange fått øynene opp for den nye bølgen med unge forfattere og kunstnere som har røtter i Somalia, men bor helt andre steder i verden. Fra USA, Kanada og Storbritannia setter de ord på erfaringen det er å stå med et bein i hver kultur. Samtidig setter de nye standarder for hvordan litteraturen skal skrives, historien og kulturen forvaltes, og de løfter nye temaer inn i kunsten.

Til somaliske dager på Litteraturhuset 5. –7. mai kommer Nadifa Mohamed, en av Grantas Best Young British Novelists, poetene Ladan Osman og Farah Gabdon, som begge er inspirert av den muntlige poesitradisjonen, historiker og samfunnsdebattant Safia Aidid, og forsker på somalisk poesi, litteratur og språk, Martin Orwin. Artisten Aar Maanta kalles «vår generasjons stemme» av unge britisk-somaliere. Under Somaliske dager spiller han afro-hop med bandet sitt på Litteraturhuset. Fullt program kommer på litteraturhuset.no/somalia


Og det er mer:
Tor Åge Bringsværd: Begeistring og alvor
I femti år har Tor Åge Bringsværd boltret seg i myter og eventyr, sci-fi og fabelprosa, romaner for voksne og bildebøker for de minste. Nå gjør han opp status i essaysamlingen Veneziansk spaserstokk med elefanthode, og 5. april møter han forfatterkollega Ragnar Hovland til samtale om fortellerglede og kjærlighet til myter og litteratur.
LES MER | KJØP BILLETTER


Dorthe Nors og Nina Lykke: Bak rattet i sitt eget liv
Hvorfor er det slik at mange kvinner som har passert både førti og femti med ett føler seg usynlige – eller tatt for gitt av sine omgivelser? 19.april kommer danske Dorthe Nors, forfatter av romanen Speil speil blink som nylig ble langlistet til  den internasjonale Man Booker-prisen, til Litteraturhuset. Hun møter Nina Lykke, forfatter av romanen Nei og atter nei, og forfatter Mikkel Bugge til samtale, om usynlighet, utbrenthet og lengsel etter mening.
LES MER KJØP BILLETTER


Emma Cline: De utvalgte jentene
Framsnakket av Richard Ford, Jennifer Egan og Lena Dunham – amerikanske Emma Clines roman Jentene er en feiret debut som har fått stor internasjonal oppmerksomhet. Romanen er lagt tett på virkelighetens hendelser knyttet til Charles Mansons kult. Hvilke krefter kan drive vanlige ungjenter til å bli bestialske mordere? I et drømmende språk nærmer Cline seg dette spørsmålet fra jentenes eget perspektiv. 26.april kan du møte forfatteren i samtale med Mattis Øybø.
LES MER | KJØP BILLETTER


José Eduardo Agualusa: Slumpens sinnrike arkitektur
Angolanske José Eduardo Agualusa er blant Chimamanda Ngozi Adichies favorittforfattere, og han var første afrikaner noensinne som ble tildelt The Independent Foreign Fiction Prize. I boka Allmenn teori om glemsel skildrer Agualusa tida etter kampen for uavhengighet fra kolonimakten Portugal og den påfølgende borgerkrigen i Angola, gjennom et mylder av menneskeskjebner og en leken blanding av fakta og fiksjon, i et språk som er tydelig inspirert av Borges og García Márquez. 10. mai møter han litteraturprofessor Stefan Helgesson til samtale om boka. Historiker og journalist Maren Sæbø innleder om Angolas nyere historie.
LES MER | KJØP BILLETTER


Nærlesning av Sirene
19. mai nærleser Synnøve Skarsbø Lindtner, Marta Breen, Astrid Brekken og Hedda Lingaas Fossum det det populære feministiske tidsskriftet Sirene (1973-1983). LES MER

Senere på kvelden kan du også få med deg Åpen mikrofon med programleder Victoria Durnak.
LES MER


Feminismen etter Hillary: Nancy Fraser  
Nancy Fraser er en framtredende amerikansk kjønnsforsker og feminist. 31. mai møter hun sosiolog og forfatter Hannah Helseth til samtale om potensialet til og veien videre for Women’s March-bevegelsen og feminismen. Har feminismen blitt for individfokusert og for lite systemkritisk?
LES MER | KJØP BILLETTER


Thure Erik Lund: Identitet og selvransakelse
7 juni samtaler Thure Erik Lund, med forfatterkollega Kjersti Skomsvold om sin nyeste roman Identitet, første bok.
LES MER | KJØP BILLETTER

Ny lørdagsforedragserie: Europeiske stormakter i endring
Framveksten av populisme og EU-skepsis preger en rekke europeiske land. I vårens lørdagsforedrag ser vi nærmere på tre europeiske stormakter som står foran store valg og mulige omveltninger. Kjerstin Aukrust snakker om Frankrike 29. april LES MER, Øivind Bratberg tar for seg Storbritannia 13. mai LES MER  og 27. mai snakker Kate Hansen Bundt om Tyskland. LES MER

Bla i programmet her:

 

Ved spørsmål, forespørsler om intervjuer eller annet, kontakt:

Fung. programsjef Linn Rottem tlf 414 41 487
linn@litteraturhuset.no

Daglig leder Andreas Wiese tlf 916 00 403
awiese@litteraturhuset.no

Del denne siden på:
Print

Kafe Oslo
tlf: 21 54 85 71
man - tor 10.00 - 00.30
fre - lør 10.00 - 02.00
søndag 12.00 - 20.00

Tanum Litteraturhuset
tlf: 23 69 10 80
man - fre 11.00 - 20.00
lørdag 10.00 - 17.00
søndag 12.00 - 16.00