Makt og følelsesstyrt politikk
Den britiske akademikeren Sara Ahmed ga i 2004 ut The Cultural Politics of Emotions. Boka har seinere blitt et sentralt verk i det man kaller en følelsesvending innen samfunnsvitenskapen og humaniora: En fornyet interesse for følelsenes innvirkning på politikk og samfunnsliv.
Ahmed kaller seg «feministisk gledesdreper» og er ikke redd for å provosere med sin forskning på kjønn, makt, følelser og politikk. I sitt nye prosjekt har hun intervjuet studenter og universitetsansatte om deres erfaringer med å klage på manglende likestilling og maktmisbruk som trakassering og mobbing. I prosjektet utforsker hun følelsenes rolle i hvordan vi aksepterer eller utfordrer autoriteter.
Hannah Helseth er sosiolog og redaktør i Nytt norsk tidsskrift, og har blant annet gitt ut boka Det jeg skulle sagt. Håndbok mot seksuell trakassering. Denne kvelden blir det først foredrag ved Ahmed, før hun og Helseth møtes til samtale.
Onsdag 22. mai kl. 19.00 | Les mer og kjøp billett
Ukas podkast
I romanen Istanbul, Istanbul av tyrkiske Burhan Sönmez sitter fire politiske fanger fengslet under byen. I frykt for å ende opp med å utlevere hverandre under tortur kan de ikke snakke om personlige ting, så i stedet forteller de anekdoter, gåter og historier fra verdenslitteraturen og fra den store byen over hodene på dem. I ukas podkast kan du høre Sönmez i samtale med Janneken Øverland. Du finner episoden i din podkastspiller, i iTunes, Soundcloud, Spotify eller på våre nettsider.