Information in English
Litteraturhuset
A Nation of Poets
A Nation of Poets

Somaliske dager 5. – 7. mai 2017

Om somalisk litteratur, poesi og identitet

Med Nadifa Mohamed, Ladan Osman, Aar Maanta,
Safia Aidid, Farah Gabdon og Martin Orwin.

 

CLICK HERE FOR ENGLISH VERSION


I 2017 fyller Litteraturhuset ti år, og som starten på vårt tiårsjubileum vier vi den første helga i mai til nyere somalisk litteratur.

Den siste tiden har mange fått øynene opp for den nye bølgen av unge forfattere, musikere og kunstnere som har røtter i Somalia, men bor helt andre steder i verden. De setter ord på erfaringen der er å stå med et bein i hver kultur og det ofte komplekse og krevende forholdet til «fedrelandet». Samtidig setter de nye standarder for hvordan litteraturen skal skrives, historien og kulturen forvaltes, og de løfter nye temaer inn i kunsten. Mange av disse nye stemmene har nådd ut til et bredt publikum, og ikke minst har Beyoncés samarbeid med poeten Warsan Shire bidratt til oppmerksomhet rundt forfattere og poeter fra diasporaen.

Så hva betyr det å være somalisk i dag, og hvordan setter den nye generasjonen sitt preg på litteraturen? Under Somaliske dager på Litteraturhuset skal inviterte forfattere og intellektuelle drøfte disse spørsmålene. 

 

 

PROGRAM

 

FREDAG 5. MAI KL. 17.00

A Nation of Poets

Foredrag ved Martin Orwin

«Enhver som kommer i kontakt med somalisk kultur, vet hvor viktig poesien er som kulturuttrykk», har Martin Orwin sagt. Han har skrevet doktorgrad om somalisk språk og underviser i blant annet somali, somalisk litteratur og poesi ved School of Oriental and African Studies i London. Orwin har gjendiktet somalisk poesi og arbeidet tett med flere somaliske poeter, blant andre Gaariye og Hadraawi. I dette foredraget gir han en innføring i somalisk poesi og litteratur og den muntlige fortellertradisjonen.

 

FREDAG 5. MAI KL. 18.00

Mer enn kjøkkenpoesi

Ladan Osman og Eivind Myklebust

Med presise setninger og overraskende bilder skriver Chicago-baserte Ladan Osman dikt om kompleksiteten ved å være jente og kvinne. I 2014 kom boksingelen hennes Ordinary Heaven i samleboksen Seven New Generation African Poets, og i 2015 ga hun ut diktsamlingen The Kitchen-Dweller’s Testimony, som vant Sillerman’s First Book Prize. Hovedpersonene i diktene betrakter seg selv og verden med undrende blikk, og dobbeltheten mellom amerikansk og somalisk identitet kommer til syne gjennom hverdagslige situasjoner. Hun møter litteraturkritiker Eivind Myklebust til samtale.

 

FREDAG 5. MAI KL. 19.00

Brutalitet og skjønnhet

Nadifa Mohamed og Andreas Liebe Delsett

Nadifa Mohamed er født i Hargeisa i Somalia og flyttet til Storbritannia med familien i 1986. Hennes to romaner Svart mamba og De tapte sjelers land tar for seg ulike deler av Somalias historie og har høstet priser og bred litterær anerkjennelse. I 2013 ble hun kåret til en av «Best of Young British Novelists» av magasinet Granta. Mohamed møter Litteraturhusets programsjef Andreas Liebe Delsett til samtale om å skrive med utgangspunkt i krig og konflikt, somalisk historie og kultur, om forfatterskapet og inspirasjonskildene.

 

FREDAG 5. MAI KL. 21.00

Festaften

Ladan Osman, Farah Gabdon, Martin Orwin, Warsan Ismail og Aar Manta

Kvelden innledes med opplesninger og slam-poesi på engelsk og somali med Ladan Osman, Farah Gabdon og Martin Orwin. Konferansier for kvelden er Warsan Ismail.

Deretter rydder vi golvet for konsert med Aar Maanta med band, som spiller dansbar afro-hop. Med personlige tekster inspirert av somalisk poesitradisjon byr Aar Manta på en sjarmerende mix av hiphop, blues og tradisjonell musikk fra Somalia, Nord-Afrika og Midtøsten.

 

LØRDAG 6. MAI KL. 11.00

Verden forteller

Tospråklig fortellerstund på somali og norsk

Det er tid for tospråklig fortellerstund på Litteraturhuset, og Ellen Jerstad og Mohamed A. Ibrahim har med seg flere somaliske eventyr. De forteller om den feige superhelten Egal Shidad og et annet eventyr om en skummel heks i skogen.

Begge eventyrene passer for barn fra fire år.

 

LØRDAG 6. MAI KL. 12.00

Somalia bakenfor stereotypiene

Foredrag med Safia Aidid

I den satiriske teksten «How to write about Somalia» skriver Safia Aidid: «Pass på å bruke ord som ‘terror’, ‘klan’, ‘pirater’ og ‘flyktninger’. Aidid skriver doktorgrad om nyere somalisk historie ved universitetet Harvard. Regionen hun forsker på, har gått gjennom store og omveltende perioder, med kolonistyre, borgerkrig, utbryterstater og konflikter med nabolandet Etiopia. Hvem har rett til å fortelle historien om Somalia? I dette foredraget vil Safia Aidid gå bakenfor stereotypiene og ta for seg hovedlinjene i den nyere historien til Afrikas horn.

 

LØRDAG 6. MAI KL. 13.30

Somalisk i diasporaen

Safia Aidid, Farah Gabdon, Aar Manta og Åsne Seierstad

Somaliere utgjør betydelige minoriteter i land som Canada, Storbritannia og de nordiske landene. Hvordan har det vært å vokse opp med en bevissthet om krigen og uroen i hjemlandet og samtidig leve sitt eget liv i et annet land, omgitt av fordommer om Somalia og somaliere? Hvilke utfordringer møter man i forsøket på å finne sin egen identitet, i krysningen mellom ulike kulturer, tradisjoner og historier?

«Krigen ødela mye av Somalias kultur og kulturuttrykk», har poeten Farah Gabdon uttalt. Hun tilhører den nye bølgen kunstnere fra den somaliske diasporaen og skriver og framfører poesi med røtter i den somaliske muntlige poesitradisjonen. Safia Aidid er forsker ved Harvard og har gjort seg bemerket i debatten om somalisk identitet og historie. Musikeren Aar Maanta har både gjennom musikken og på andre måter engasjert seg i spørsmål som angår den somaliske diasporaen. Nå møtes de tre til samtale ledet av forfatter og journalist Åsne Seierstad.

 

LØRDAG 6. MAI KL. 18.00

Litteratur, feminisme og kjønn

Nadifa Mohamed, Ladan Osman og Hedda Lingaas Fossum

Feminisme er et viktig element for både Nadifa Mohamed og Ladan Osman i deres skriving. Mohameds roman De tapte sjelers land forteller historiene til tre ulike kvinner i et borgerkrigsrammet Somalia. Osmans diktsamling The Kitchen-Dwellers Testimony har fått tittel fra nettopp den tradisjonelt kvinnelige sfæren i hus og hjem og tematiserer kroppslige erfaringer og opplevelsen av å være kvinne og minoritet i offentlige og private rom. Samtalen ledes av litteraturkritiker og Fettredaktør Hedda Lingaas Fossum.

 

LØRDAG 6. MAI KL. 19.30

Åpen mikrofon spesial

I Litteraturhusets kjeller skrur vi nok en gang på mikrofonen for dem som måtte ønske å framføre slampoesi, lese novelleutdrag, prosadikt, dagboknotater, romanfragmenter, et innlegg i samfunnsdebatten eller kanskje sanglyrikk med eller uten gitar? Teksten kan være poetisk, politisk, personlig, og du kan lese på norsk, engelsk, somali eller et annet språk. Dette er stedet både for uetablerte skribenter og poeter. Kvelden ledes av Namra Saleem. Hun er journalist, musiker og forfatter, og debuterte med romanen I morgen vi ler i 2016.
Maks tre minutter på hver, påmelding fra kl. 19.

 

SØNDAG 7. MAI KL. 18.00

A Stray

Filmvisning

Adan, en ung somalisk innvandrer i Minneapolis, har ikke noe sted å dra, og søker tilfl ukt i den lokale moskeen. En dag kjører han på en løshund, og blir tvunget til å ta vare på den over natta. Det blir starten på en reise som tester både troen og besluttsomheten hans. Denne filmen om to underdogs er Musa Syeeds andre spillefilm, og høstet berømmelse og priser da den kom i 2016.

Engelsk tekst, engelsk og somali tale, 82 minutter.

 

Praktisk informasjon

Alle arrangementer foregår på engelsk med mindre annet er angitt.

Alle arrangementer er gratis og uten forhåndspåmelding.

 

Gjester

Nadifa Mohamed er født i Hargeisa i Somalia, og flyttet til Storbritannia med familien i 1986. Hennes to romaner Svart mamba (2009) og De tapte sjelers land (2013) tar for seg ulike deler av Somalias historie og har høstet bred litterær anerkjennelse, og hun ble valgt ut som en av Grantas Best of Young British Novelists i 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Ladan Osman er født i Mogadishu i Somalia og oppvokst i Ohio i USA. I 2014 kom boksingelen hennes Ordinary Heaven i samleboksen Seven new Generation African Poets, og i 2015 ga hun ut diktsamlingen The Kitchen-Dweller’s Testimony, som vant Sillerman’s First Book Prize.

 

Aar Maanta er født i Jijiga, i grenseområdet mellom Somalia og Etiopia, og bor nå i Storbritannia. Sammen med bandet sitt spiller han dansbar afro-hop med personlige tekster inspirert av somalisk poesitradisjon og en musikkstil som blander hiphop, blues og tradisjonell musikk fra Somalia, Nord-Afrika og Midtøsten. Av unge somaliere i Storbritannia kalles han «vår generasjons stemme».

 

Farah Gabdon er somalisk-britisk og skriver og framfører poesi med røtter i den somaliske muntlige poesitradisjonen. Hun har opptrådt i London og Helsingfors, og i fjor ble den første poesisamlingen hennes, Breathing Just a Little, publisert.

 

 

Martin Orwin er fra Storbritannia og har skrevet doktorgraden sin om somalisk språk. Han underviser i blant annet somali, somalisk litteratur og poesi ved School of Oriental and African Studies i London. Orwin har gjendiktet somalisk poesi, og har arbeidet tett med flere somaliske poeter, blant andre Gaariye og Hadraawi.

 

Safia Aidid er somalisk-kanadier og skriver doktorgrad ved Harvard om statsdannelse og nasjonalisme i moderne nordøstlig afrikansk historie. Hun er opptatt av temaer tilknyttet somalisk identitet, kultur og historie, og har skrevet på nettsteder som The Maandeeq og Africa is a country.

 

Del denne siden på:
Print

Kafe Oslo
tlf: 21 54 85 71
man - tor 10.00 - 00.30
fre - lør 10.00 - 02.00
søndag 12.00 - 20.00

Tanum Litteraturhuset
tlf: 23 69 10 80
man - fre 11.00 - 20.00
lørdag 10.00 - 17.00
søndag 12.00 - 16.00