Litteraturhuset feirer 10 år 1Et utvalg av forfatterne som gjester Litteraturhuset i høst.

7. august 2017

Litteraturhuset feirer 10 år med stjernespekket høstprogram!

August, september og oktober på Litteraturhuset

I høst fyller Litteraturhuset ti år, og feirer høsten gjennom, med et stjernelag av norske og internasjonale gjester, i det som er Litteraturhusets sterkeste program noensinne. Blant de som kommer er nobelprisvinner Svetlana Aleksijevitsj, pulitzerprisvinner Colson Whitehead, Arundhati Roy, Paul Auster, Chris Kraus, Samantha Schweblin, Siri Hustvedt, Jonathan Safran Foer, Édouard Louis, Silvana Imam, Toril Moi, Herbjørg Wassmo, Knut Nærum og Matias Faldbakken.

På jubileumsprogrammet står blant annet en ny foredragsserie om litteraturens framtid med Svetlana Aleksijevitsj, Arundhati Roy og Siri Hustvedt som foredragsholdere. Jubileumshelgen 5.-9. oktober blir det fest for barn og voksne, og urframføring av bestillingsverket Den politiske kroppen av og med Édouard Louis, Athena Farrokhzad, Kristina Leganger Iversen og Sandra Kolstad.

Åpningsuka 16.-24. august: Nyere amerikansk litteratur, kunst og historie

Høstprogrammet starter 16. august med Jonathan Safran Foer, i samtale med Bjørn Gabrielsen, om sin nye roman Her er jeg. Etterfulgt av en jubileumsuke viet nyere amerikansk litteratur.

20. august kommer Chris Kraus, forfatteren av kultromanen I Love Dick, nylig filmatisert som TV-serie av Jill Soloway. Møt Kraus i samtale med kulturredaktør Ane Farsethås. Etter samtalen blir det gratis maratonvisning av hele TV-serien I Love Dick.

21. august samtaler Chris Kraus med Siri Hustvedt om kunst, resepsjon og kvinnelige antihelter. Samtalen blir ledet av direktør ved Kunstnernes Hus, Anne-Hilde Neset.

22. august: Paul Auster i samtale med kritiker Janneken Øverland om sitt forfatterskap og sin nye roman 4 3 2 1, som nylig ble nominert til Man Booker-prisen og nå er aktuell på norsk.

23. august: Paul Auster holder ledestjerneforedrag om amerikanske Nathaniel Hawthorne, forfatteren av klassikeren The Scarlet Letter.

24. august møter Colson Whitehead, forfatteren av den litterære sensasjonen Den underjordiske jernbanen, redaktør i Bokmagasinet, Karin Haugen til samtale. Whiteheads roman om slaveriet i Amerika gjorde ham til en favoritt hos Barack Obama og Oprah Winfrey, og sikret ham et hav av litterære priser, inkludert den prestisjefylte Pulitzerprisen og National Book Award.

Foredragsserie: Litteraturens framtid

Ti år etter åpningen har Litteraturhuset invitert tre av verdens fremste forfattere til å reflektere over hvor litteraturen og samfunnet er på vei, i en egen foredragsserie om litteraturens fremtid og verdi. Hvordan kan litteratur gi oss en bedre forståelse av vår historie og verden vi lever i?

28. august: «På leting etter det frie individ» av Svetlana Aleksijevitsj
Da den hviterussiske forfatteren Svetlana Aleksijevitsj mottok Nobelprisen i litteratur i 2015, ble hennes forfatterskap betegnet som «et monument over lidelse og mot i vår tid». Med sine flerstemmige verk om den sovjetiske erfaringen har Aleksijevitsj skrevet seg inn i verdenslitteraturen. I fembindsverket Utopiens stemmer skildrer hun de historiene som ekskluderes fra den offisielle historien og krigens menneskelige ansikt. Den 28. august kommer Aleksijevitsj til Norge for første gang siden hun fikk Nobelprisen, for å holde foredraget «På leting etter det frie individ». Den 30. august møter Aleksijevitsj oversetter og forlegger Mikael Nydahl til samtale om sitt forfatterskap. Innledning ved Erika Fatland.

5. september: «Romanens anatomi» ved Siri Hustvedt
Gjennom en rekke kritikerroste romaner og essays, har norsk-amerikanske Siri Hustvedt sirklet inn spørsmål om identitet og menneskets tilstand. Hustvedt er en av vår tids ledende tenkere, som kombinerer bred kunnskap fra felt som nevrovitenskap, psykologi, litteratur og kunst på forfriskende og forunderlig vis. 5. september holder Siri Hustvedt foredraget «Romanens anatomi». Hustvedt deltar også på et arrangement 21. august, sammen med Chris Kraus.

20. september: «Mitt opprørske hjerte» ved Arundhati Roy
Tjue år etter den kritikerroste og Booker-prisvinnende debuten Guden for små ting, er Arundhati Roy tilbake med en ny roman. Siden gjennombruddsromanen har Roy markert seg som aktivist og samfunnsdebattant. Med Ministeriet for den høyeste lykke befester hun sin posisjon som en av verdens fremste skjønnlitterære forfattere. Litteraturhuset har i ti år forsøkt å få Roy på besøk. I jubileumsåret kommer hun endelig! For å holde det andre foredraget i serien om litteraturens framtid 20. september. Og for å samtale med Aslak Sira Myhre, Nasjonalbibliotekar og Litteraturhuset første daglige leder, 19. september.

Alle foredragene vil være gratis. Men på grunn av forventet stor pågang blir det lagt ut gratisbilletter en uke i forkant av hvert foredrag.

Jubileumsfest på hele huset 5.-9. oktober!

5. oktober arranger Litteraturhuset bursdagsfest for barnehagebarn og 6. oktober blir det jubileumsfest for voksne på hele huset. Carsten Jensen, Åsa Linderborg, Liv Gulbrandsen, Terje Holtet Larsen, Mikkel Bugge med flere vil bidra til festen.
Det blir også premiere på vår jubileumsforestilling: Den politiske kroppen. Franske Édouard Louis, svenske Athena Farrokhzad og norske Kristina Leganger Iversen har alle skrevet litteratur som utfordrer og utvider hvordan vi tenker om identitet, språk og kropp. Den 6. og 7. oktober fremfører de hver sin nyskrevne monolog om kropp og politikk, sammen med popartist og komponist Sandra Kolstad med flere.

7.oktober spår Knut Nærum hvordan de neste ti årene i norsk litteratur vil se ut, i jubileumsforedraget «Norsk Litteraturhistorie 2017-2027 fritt etter hukommelsen».

Professor Toril Moi runder av jubileumsfeiringen 9. oktober med et foredrag av Margaret Atwoods The Handmaid’s Tale, lest opp mot dagens politiske klima.

Jubileumshøstens øvrige forfattersamtaler

Samantha Schweblin – en av Argentinas fremste yngre forfattere
Mario Vargas Llosa har kalt Samantha Schweblin «En av de mest lovende stemmene i moderne litteratur». I hennes slanke, kritikerroste roman Feberdrømmer krysses den magiske realismen vi kjenner fra tidligere generasjoners latinamerikanske forfattere med gotisk horror. The New Yorker mente at hun hadde skapt en «helt ny litterær genre», og Schweblin ble også kortlistet til den internasjonale Man Booker-prisen tidligere i år. Den 6. september kommer forfatteren til Litteraturhuset for å samtale med forfatter og journalist Karolina Ramqvist.

Arven etter Dina: Herbjørg Wassmo
Nesten 30 år siden Dinas bok og 20 år etter den tredje og siste boken om Dina, er Herbjørg Wassmo tilbake med en oppfølger. Den som ser tar opp tråden der forrige bok slutter og handler om Karna, Dinas barnebarn. 13. september møter Wassmo forfatterkollega Selma Lønning Aarø til samtale om Grønelv-universet.

Å være annerledes: Olaug Nilssen og Jan Grue
Olaug Nilssen har skrevet om det å få et barn som gradvis mister språk. Jan Grue forsker på framstillinga av vanlige og uvanlige kropper i offentligheten. 27. september møter de Litteraturhusets daglige leder Andreas Wiese til samtale om hva som skjer når fellesspråket svikter. Hvem har definisjonsmakten?

Ge mig tusen röster: Silvana Imam
Svenske Silvana Imam har på få år blitt en av Nordens største rapartister. Med røtter i Litauen og Syria, og som selverklært feminist og åpent lesbisk har ikke Imam vært redd for å ytre seg politisk verken i musikken eller utenfor scenen. 4. oktober møter Imam journalist Yohan Shanmugaratnam til samtale om musikk og raptekster, seksualitet og rasisme.

Kunst og litteratur: Matias Faldbakken og Lars Mørch Finborud
Matias Faldbakken er tilbake som forfatter, samtidig som han er aktuell med soloutstilling på Astrup Fearnley Museet. I The Hills møter vi et dekadent miljø på en oslorestaurant, der en kelner på kanten av stupet forsøker å holde sammen både en vaklende kultur og seg selv. I Lars Mørch Finboruds Ozenfant Ozenfant, møter vi også et Oslo-univers litt utenom det vanlige, bestående av bading, drinker og kanapeer i Oslos kloakkrenseanlegg. Finborud er til daglig kurator på Henie Onstad kunstsenter. Den 11. oktober møtes de til samtale om kunst og menneskelige rariteter.

Og det er mer:

Ny lørdagsforedragsserie: Apokalypse nå? Høstens lørdagsforedrag tar for seg noen av de største globale krisene verden står ovenfor i dag. Kikki Kleiven (UiB/Bjerknessenteret) tar for seg klimakrisen, Katja Franko (UiO) flyktningkrisen, Morten Jerven (NMBU) fordelingskrisa og Henrik Urdal (PRIO) en verden preget av krig, konflikt og terror.

På valgdagen 11. september er alle partiløse invitert til valgvake. Mattis Herman Nyquist, Åshild Eidem, Anders Ravik Jupskås og Else Kåss Furuseth m.fl. følger valgsendingene og kommenterer underveis.

15. september, under Oslo Kulturnatt, gjenforteller Liv Gulbrandsen Enheduannas erotiske hymner. Enheduanna er den første poeten vi kjenner navnet på. Det blir også Åpen mikrofon, ledet av romandebutanten Runa Fjellanger.

Det er også mye å glede seg til for barn og unge denne høsten på Litteraturhuset. Det blir bursdagsfest, forfattermøter, lese- og fortellestunder, teaterforestillinger, konserter, og mye mer. Den 15. august lanseres dette i en egen barneprogramkatalog.

Bla i programmet her:

 

 

Kontaktpersoner

Andreas Liebe Delsett

Programsjef.

Linn Rottem

Programsjef voksen.

Andreas Wiese

Rådgiver.