18. desember 2019

Internasjonal start på året fra Litteraturhuset

Litteraturhuset åpner 2020 med internasjonale forfattere som Gloria Gervitz (Mexico), Khaled Mattawa (Libya), Mary Fitzgerald (Irland), Nesrine Malik (Storbritannia/Sudan), Koleka Putuma og Njabulo Ndebele (Sør-Afrika). I tillegg blir det urpremiere på Kathrine Nedrejords forestilling «Lappjævel» om samisk historie.

Sesongåpning: Middelhavet
– I mørketida åpner Litteraturhuset året med å bringe verden inn. I en tid der den litterære offentligheten er svekket, ser vi på det som ekstra viktig å hente inn nye stemmer som kan tilføre viktige perspektiver til norsk offentlighet, sier daglig leder Susanne Kaluza.

8. januar inviterer Litteraturhuset til en samtale om situasjonen i Middelhavet slik den fortoner seg for den libyske poeten Khaled Mattawa, den irske Libya-eksperten Mary Fitzgerald og Leger uten grensers Lindis Hurum.

-Mattawa har høstet annerkjennelse for diktsamlingen Mare Nostrum som skildrer situasjonen i Libya og flyktningkrisen i Middelhavet. Lindis Hurum har selv deltatt på hjelpeoperasjoner i Middelhavet, mens Mary FitZgerald er en av verdens fremste utenriksreportere med et særlig fokus på Libya.

Sør-Afrika 30 år etter Mandelas løslatelse
På dagen 30 år etter at Nelson Mandela slapp ut av fengsel, 11. februar, har Litteraturhuset invitert to av de fremste forfatterne i dagens Sør-Afrika til en samtale om arven etter verdens fremste frigjøringshelt og dagens Sør-Afrika.

-Njabulo Ndebele er en nestor i sørafrikansk sakprosa og samfunnsliv, mens Koleka Putuma er poeten bak en av de mest toneangivende bøkene fra «born free»-generasjonen, sier programsjef Andreas Delsett.
– De siste årene har vi sett hvordan en ny generasjon sørafrikanere begynner å stille spørsmål og regelrett kritisere det største frigjøringsikonet fra forrige århundre, og dette har igjen produsert en generasjonskonflikt som i dag er vel så viktig som skillet mellom svart og hvit, og dette er noe av bakteppet for samtalen mellom Putuma og Ndebele, sier Delsett.

Urpremiere: Lappjævel
Samenes historie er viktig for å forstå det moderne, flerkulturelle Norge. På samenes nasjonaldag 6. februar er det urpremiere på Kathrine Nedrejords nye forestilling «Lappjævel».

-Den tar for seg hvordan samiske barn ble sendt på internatskole for å glemme sin samiske kultur og assimileres som norske, sier Kaluza.

Stykket etterfølges av en samtale mellom Nedrejord og forfatterkollega Sumaya Jirde Ali.

Litteraturhusets ytringsfrihetskommisjon
Samtidig som regjeringen arbeider med å få nedsatt en ny ytringsfrihetskommisjon lanserer Litteraturhuset sin egen, som skal sørge den offentlige samtalen om denne grunnsteinen i norsk demokrati. Litteraturhuset har invitert et bredt utvalg samfunnspersoner og forfattere til å holde hvert sitt foredrag der de diskuterer ytringsfrihetens og ytringsklimaets utfordringer og kår i dagens Norge. Først ut er den britisk-sudanske forfatteren Nesrine Malik 22. januar. Hun holder åpningsforedraget før hun møter forfatter og medlem av den forrige ytringsfrihetskommisjonen Nazneen Khan-Østrem til samtale.

Dessuten…:
– Den meksikanske poeten Gloria Gervitz i samtale med Athena Farrokhzad 5.2
– Plagiat-kveld med Vigdis Hjorth, Peter Strassegger, Stine Helén Pettersen og Morten Myklebust 15.1
Tiril Broch Aakre, Else Kåss Furuseth og Finn Skårderud om selvmord 29.1
– Nærlesning av MasterChef Australia 31.1 med Marta Breen, Espen Ytreberg og Ingrid Olava
Beate Grimsrud i samtale med Åsa Linderborg 26.2

Kontaktpersoner

Susanne Kaluza

Daglig leder

Andreas Liebe Delsett

Programsjef