29. oktober 2021
Gikk du glipp av Knausgård?
Her kan du høre samtalen.
Torsdag kveld inntok Karl Ove Knausgård Universitetets aula til en samtale i regi av Litteraturhuset, om hans nye trykkferske 775-siders roman Ulvene fra evighetens skog.
Arrangementet var helt utsolgt, med 450 i salen som fikk høre samtalen mellom Knausgård og kritiker og kulturredaktør i Morgenbladet Ane Farsethås.
I tillegg ble samtalen strømmet til folkebibliotek i Alstahaug, Alta, Brønnøy, Bærum, Gol, Hareid, Harstad, Hol, Kragerø, Lillesand, Ringerike, Risør, Strila, Sunndal, Tromsø, Tvedestrand, Vestby og Son, og Ål.
Men gikk du glipp av samtalen på torsdag kan du likevel få den med deg. NRK P2 sender samtalen i sin helhet fredag 29.10 klokka 13.00 og den vil være tilgjengelig gratis på NRKs nettsider til 28.01.2022. Eller du kan høre den her i Litteraturhusets podkast.
Daglig leder ved Stiftelsen Litteraturhuset, Susanne Kaluza innledet med å påpeke hvilken begivenhet det er når Karl Ove Knausgård kommer til Norge for å snakke om sin egen litteratur.
– Han har vært litteratur-Norges kanskje største eksportvare i over ti år, og blitt et internasjonalt forfatter-fenomen, understreket Kaluza.
Samtalen ga et innblikk i den ferske boka, men også i hvordan en av Norges aller fremste forfattere arbeider, skriver og leser.
– Det er aller første gang jeg skal snakke om denne boka, så jeg vet faktisk ikke hva vi skal snakke om og er veldig spent på spørsmålene, sa Knausgård da han hadde satt seg på scenen.
– Vi skal komme inn på de store spørsmålene, repliserte kritiker og kulturredaktør i Morgenbladet Ane Farsethås.
Ulvene fra evighetens skog er en frittstående fortsettelse av fjorårets kritikerroste mastodont Morgenstjernen, og Knausgård fortalte at han planlegger minst en bok til i samme serie. Den er enda mer omfangsrik både i fysisk format og utstrekning i tid og rom.
– Jeg vet ikke hvor historien går hen, men jeg sitter allerede og skriver videre.
Han fortalte videre at han som regel sitter og skriver tett opp til trykkedato. Ulvene fra evighetens skog måtte utsettes med én dag til trykk fordi Knausgård ikke fikk satt endelig punktum.
Det var en tydelig inspirert Knausgård som gikk i gang med å snakke om sin fascinasjon for vitenskaps- og filosofihistorie. Spesielt hvordan mennesker til ulike tider, også i dag, forsker på hvordan de kan forlenge, og til og med få livet til å vare evig, var noe av det han syntes var ekstra spennende å skrive om.
– For meg så er det et totalt mareritt å leve evig, fortalte Knausgård.
– Jeg liker livet mitt og vil ikke bort herfra, men hva skjer dersom døden forsvinner? Det er uhyrlig interessant, og derfor skriver jeg om det.